Κόσμος Πέμπτη 31/12/2020, 16:51
BREXIT

Συμφωνία Μαδρίτης – Λονδίνου για το Γιβραλτάρ

Συμφωνία Μαδρίτης – Λονδίνου για το Γιβραλτάρ

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το Γιβραλτάρ ήρθαν Λονδίνο και Μαδρίτη, εξέλιξη η οποία επιτρέπει τη συνέχιση της ελεύθερης κυκλοφορίας ατόμων και εργατικού συναμικού μεταξύ της Ισπανίας και του Βράχου, ο οποίος αποτελεί υπεράκτιο έδαφος του Ηνωμένο Βασιλείου.

Το deal επήλθε λίγες ώρες πριν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο επιφέρει μια σειρά αλλαγών στις συναλλαγές και τις μεταφορές μεταξύ των δύο πάλαι ποτέ εταίρων.

Σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας, το Γιβραλτάρ θα παραμείνει εντός των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και εντός της Ζώνης Σένγκεν, κάτι το οποίο αποτρέπει τη δημιουργία ενός σκληρού συνόρου στα νότια της Ισπανίας.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, η διέλευση θα πραγματοποιείται χωρίς έλεγχο διαβατηρίων από και προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν τις Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανία και Λιχτενστάιν, οι οποίες είναι μέλη της Σένγκεν.

Το μοναδικό εναπομείναν ζήτημα, πλέον, αφορά το ποιος θα διενεργεί τους ελέγχους διαβατηρίων σ’ όσους φθάνουν στο Γιβραλτάρ -από προορισμούς εκτός της Ζώνης Σένγκεν- είτε από αέρος είτε δια θαλάσσης.

Υπενθυμίζεται ότι ετησίως πραγματοποιούνται περίπου 30 εκατομμύρια διελεύσεις μεταξύ Ισπανίας και Γιβραλτάρ, εκ των οποίων περίπου το 1/3 αφορά εργαζόμενους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News