Κόσμος Πέμπτη 31/12/2020, 09:46
ΚΟΣΜΟΣ

Φάουτσι: Οι ΗΠΑ θα θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία έως το φθινόπωρο του 2021

Φάουτσι: Οι ΗΠΑ θα θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία έως το φθινόπωρο του 2021

Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν μέχρι το φθινόπωρο του 2021 να επιτύχουν συλλογική ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού μέσω των εμβολιασμών, που θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν «σε κάτι που θα μοιάζει πολύ με την κανονικότητα» εξέφρασε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι.

Ο Φάουτσι έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης για την πανδημία που είχε με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος γνωστοποίησε ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία, εντοπίστηκε και στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ. Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που θεωρείται πιο μολυσματικό, εντοπίστηκε για πρώτη φορά την Τρίτη στο Κολοράντο.

Ο Νιούσομ ανέφερε ότι το στέλεχος αυτό επιβεβαιώθηκε νωρίτερα χθες σε έναν ασθενή στη νότια Καλιφόρνια, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Το υπουργείο Υγείας της πολιτείας ανακοίνωσε ότι ο ασθενής από το Σαν Ντιέγκο δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει ότι το στέλεχος μεταδίδεται στην κοινότητα.

Από την πλευρά του ο Φάουτσι δήλωσε ότι αυτό «δεν τον εκπλήσσει» και δεν απέκλεισε να εντοπιστούν και άλλοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το νέο στέλεχος του κορονοϊού, εξηγώντας ότι είναι φυσιολογικό αυτού του είδους οι ιοί να μεταλλάσσονται. «Φαίνεται ότι αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό», είπε ο Φάουτσι. Ωστόσο, όπως σημείωσε, όσοι έχουν προσβληθεί από άλλα στελέχη του SARS-CoV-2 δεν φαίνεται να επαναμολύνονται από το νέο στέλεχος, κάτι που σημαίνει ότι η ανοσία που έχουν αναπτύξει τους προστατεύει.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ παρατήρσε επίσης ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα και ότι τα εμβόλια θα είναι εξίσου αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή του.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News