Κόσμος Τρίτη 22/12/2020, 16:16
BREXIT

Συμφωνία για ένταξη του Γιβραλτάρ στη Ζώνη Σένγκεν

Συμφωνία για ένταξη του Γιβραλτάρ στη Ζώνη Σένγκεν

Σε επιμέρους συμφωνία για το μέλλον του Γιβραλτάρ φαίνεται ότι έχουν καταλήξει Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο των ευρύτερων διαπραγματεύσεων για τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Εφόσον τελικά η διμερής συμφωνία λάβει το πράσινο φως και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων πλευρών (σ.σ. Κομισιόν), τότε το Γιβραλτάρ, το οποίο αποτελεί εξωχώρια κτήση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ενταχθεί για πρώτη φορά στη Ζώνη Σένγκεν.

Αποτέλεσμα θα είναι η ελεύθερη μετακίνηση από και προς 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν τις Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανία και Λιχτενστάιν.

Υπενθυμίζεται ότι το Ην. Βασίλειο δεν αποτελεί μέρος της Ζώνης Σένγκεν. Ως εκ τούτου, όσοι Βρετανοί ταξιδεύουν στο Γιβραλτάρ από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλονται σε έλεγχο διαβατηρίου.

Αντίθετα, οι Ισπανοί θα μπορούν να εισέρχονται στο έδαφος του Γιβραλτάρ ελεύθερα, χωρίς την υποχρέωση ελέγχου διαβατηρίου. Το ίδιο θα ισχύει και για τους κατοίκους τους Γιβραλτάρ, οι οποίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στις 26 χώρες-μέλη της Σένγκεν.

Όπως καθίσταται σαφές, βασικό σημείο των επιμέρους διαπραγματεύσεων Μαδρίτης – Λονδίνου αποτέλεσε το δικαίωμα της ελεύθερης, χωρίς ελέγχους, μετακίνησης μεταξύ των συνόρων Γιβραλτάρ – Ισπανίας, στο νοτιοδυτικό άκτο της Ευρώπης.

Το μοναδικό εκκρεμές αγκάθι

Το μοναδικό εναπομείναν ζήτημα, πλέον, αφορά το ποιος θα διενεργεί τους ελέγχους διαβατηρίων σ’ όσους φθάνουν στο Γιβραλτάρ είτε από αέρος είτε δια θαλάσσης.

Μία από τις προτεινόμενης λύσεις προβλέπει την ανάληψη του συγκεκριμένου ρόλου από τα στελέχη της Frontex, τουλάχιστον για ένα μεταβατικό στάδιο.

Εξάλλου, για την τοπική κυβέρνηση του Γιβραλτάρ η παρουσία ισπανικών αστυνομικών δυνάμεων στον «Βράχο», όπως είναι ευρέως γνωστό το Γιβραλτάρ, αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Υπενθυμίζεται ότι ετησίως πραγματοποιούνται περίπου 30 εκατομμύρια διελεύσεις μεταξύ Ισπανίας και Γιβραλτάρ, εκ των οποίων περίπου το 1/3 αφορά εργαζόμενους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από El Pais

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News