Κόσμος Τρίτη 13/12/2022, 18:08
ΚΟΣΜΟΣ

Ντελιβεράδες κέρδισαν την Uber στην Ισπανία

Ντελιβεράδες κέρδισαν την Uber στην Ισπανία

Αποζημίωση σε 4.400 διανομείς που είχε απολύσει το 2021 συμφώνησε να καταβάλει η Uber της Ισπανίας, δίνοντας τέλος στη δικαστική διαμάχη στη χώρα. Οι διανομείς είχαν απολυθεί μετά την εφαρμογή νέου κανονισμού στη χώρα, ο οποίος υποχρέωνε τις εταιρείες διανομής φαγητού να προσλαμβάνουν τους εργαζομένους ως μισθωτούς και όχι ως ελεύθερους επαγγελματίες.

Η πλατφόρμα Portier Eats Spain, ο βραχίονας της Uber στην Ισπανία, αναγνώρισε ότι οι διανομείς απασχολούνταν κανονικά στην εταιρεία και δέχθηκε να καταβάλει στον κάθε πρώην εργαζόμενο μισθό 45 ημερών ανά έτος απασχόλησης.

«Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία, καθώς κατοχυρώνει την πρώτη φορά που μία μαζική απόλυση διανομέων αναγνωρίζεται δικαστικά», δήλωσε το τοπικό σωματείο εργαζομένων UGT. Εκπρόσωπος της Uber δήλωσε στο Reuters ότι από την εφαρμογή του κανονισμού, η εταιρεία έχει πλέον σχεδιάσει ένα νέο μοντέλο, που συμμορφώνεται πλήρως στις νέες ρυθμίσεις, και σημείωσε ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο.

Σημειώνεται πως επικριτές του κανονισμού υποστήριζαν ότι ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το επιχειρηματικό μοντέλο τέτοιου είδους εταιρειών και να οδηγήσει σε ελλείψεις προσωπικού. Ορισμένοι διανομείς από την πλευρά τους διαμαρτύρονται για την απώλεια της ευελιξίας που προσφέρει η οικονομία διαμοιρασμού (gig economy).

Κατά γενική ομολογία όμως, στην Ισπανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, διάχυτες είναι οι ανησυχίες σχετικά με το εργασιακό καθεστώς χιλιάδων διανομέων, οι οποίοι γενικά δεν έχουν πρόσβαση στα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο κατώτατος μισθός, οι άδειες μετ’ αποδοχών και τα δικαιώματα σύνταξης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται το τέλος των υπηρεσιών διανομής; Τα 3 προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Υπ. Εργασίας για διανομείς: Έξοδα για κράνη και συντήρηση οχημάτων καλύπτονται πλέον από τις πλατφόρμες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News