Κόσμος Τρίτη 13/12/2022, 13:45
ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Συμφωνία για στενά του Βοσπόρου: Συνεχίζει η υποχρέωση για τα τάνκερ

Συμφωνία για στενά του Βοσπόρου: Συνεχίζει η υποχρέωση για τα τάνκερ

Η Τουρκία θα συνεχίσει να απαιτεί επιβεβαίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες για τα τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου που διέρχονται από τα στενά του Βοσπόρου. Αυτό δήλωσε σήμερα η αρμόδια ασφαλιστική αρχή της γειτονικής, χαιρετίζοντας τη νέα συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους εταίρους της αναφορικά με τη σχετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα 22 από τα 26 πλοία μεταφοράς πετρελαίου που κατέφθασαν στο Βόσπορο παρουσίασαν τα απαραίτητα έγγραφα και 19 εξ αυτών έχουν ήδη διέλθει. Τέσσερα ακόμη πλοία θα κληθούν να παρουσιάσουν επιστολή βεβαίωσης ασφάλιστης.

Υπενθυμίζεται πως γενεσιουργός αιτία για την εν λόγω ρύθμιση ήταν το εμπάργκο της Ε.Ε. στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης, στο πλαίσιο του οποίου ρυθμίζεται μία σειρά θεμάτων όπως η ασφάλιση.

Η Τουρκία η οποία ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι θα απαιτεί από τα πλοία που θα διέρχονται από τα τουρκικά στενά να διαθέτουν επιστολή από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες η οποία θα αποδεικνύει ότι μπορούν να πλέουν στα στενά. Στο μεταξύ, η ρύθμιση αυτή προκάλεσε «μποτιλιάρισμα» τάνκερ στα στενά, αλλά και ανησυχίες για το ενδεχόμενο ατυχήματος, δεδομένου ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες διόδους για διακίνηση πετρελαίου διά θαλάσσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τι κάνουν 23 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ακινητοποιημένα στα στενά του Βοσπόρου

Με αεροπλάνα (στα 22 περιφερειακά αεροδρόμια) και βαπόρια (στα Τουρκικά Στενά) 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News