Κόσμος Δευτέρα 14/11/2022, 21:45
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Τέλος στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, εκτός από την καταπολέμηση του εγκλήματος

Ιταλία: Τέλος στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, εκτός από την καταπολέμηση του εγκλήματος

Η Ιταλία απαγόρευσε τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου και των «έξυπνων γυαλιών» τη Δευτέρα, καθώς η Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων εξέδωσε επίπληξη σε δύο δήμους που πειραματίζονταν με τις τεχνολογίες αυτές.

Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιούν βιομετρικά δεδομένα δεν θα επιτρέπονται έως ότου εκδοθεί ειδικός νόμος ή, τουλάχιστον, έως το τέλος του επόμενου έτους, δήλωσε η υπηρεσία προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που οι τεχνολογίες αυτές παίζουν ρόλο σε δικαστικές έρευνες ή στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

«Το μορατόριουμ προκύπτει από την ανάγκη ρύθμισης των απαιτήσεων επιλεξιμότητας, των όρων και των εγγυήσεων που σχετίζονται με την αναγνώριση προσώπου, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ιταλικό δίκαιο, η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από δημόσιους φορείς με τη χρήση συσκευών βίντεο επιτρέπεται γενικά για λόγους δημοσίου συμφέροντος και όταν συνδέεται με τη δραστηριότητα των δημόσιων αρχών, πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι δήμοι που θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν πρέπει να συνάψουν «συμφωνίες αστικής ασφάλειας» με τους εκπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης, πρόσθεσε.

Ο Οργανισμός αντέδρασε στα μέτρα που ελήφθησαν στη νότια ιταλική πόλη Λέτσε, όπου οι αρχές δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν μια τεχνολογία που βασίζεται στην αναγνώριση προσώπου.

Ο δήμος διατάχθηκε να παράσχει περιγραφή των συστημάτων που υιοθετήθηκαν, του σκοπού και της νομικής τους βάσης, καθώς και κατάλογο των βάσεων δεδομένων στις οποίες έχουν πρόσβαση οι συσκευές παρακολούθησης, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Το Παρατηρητήριο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έθεσε επίσης στο στόχαστρο την πόλη Αρέτσο της Τοσκάνης, όπου η τοπική αστυνομία επρόκειτο να εξοπλιστεί με υπέρυθρα υπερ-γυαλιά που μπορούν να αναγνωρίζουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News