Κόσμος Κυριακή 6/11/2022, 19:44
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «Μπρα ντε φερ» με τις ΜΚΟ για τους πρόσφυγες

Ιταλία: «Μπρα ντε φερ» με τις ΜΚΟ για τους πρόσφυγες

Εντολή στα πλοία που μεταφέρουν εκατοντάδες πρόσφυγες οι οποίοι διασώθηκαν στη θάλασσα να μην αποβιβάζουν όλους τους επιβάτες τους κατά την άφιξή τους στα λιμάνια της Ιταλίας, έδωσε η ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας. Μια εντολή που είναι σίγουρο ότι θα φέρει τριγμούς στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι είπε ότι τα πλοία των κυβερνητικών οργανώσεων που μεταφέρουν μετανάστες πρέπει να μείνουν μακριά από τα ιταλικά λιμάνια και να επιστρέψουν στα διεθνή ύδατα μόλις αποβιβαστούν οι ανήλικοι, οι γυναίκες και εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Οι αρχές επέτρεψαν στο γερμανικό πλοίο Humanity 1, με 179 μετανάστες, να εισέλθει στο λιμάνι της Κατάνια στη Σικελία και να αποβιβάσει 144 από αυτούς τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.

Το πλοίο, που διευθύνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση SOS Humanity, αμφισβητεί την απόφαση της κυβέρνησης να διακρίνει τους «ευάλωτους» ανθρώπους, λέγοντας ότι όλοι οι μετανάστες που επέβαιναν σώθηκαν στη θάλασσα και, ως εκ τούτου, δικαιούνται να αποβιβασθούν σε ένα ασφαλές λιμάνι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το πλήρωμα του πλοίου αρνείται να φύγει από το λιμάνι μέχρι να αποβιβαστούν όλοι οι επιβάτες στη στεριά.

Ένα δεύτερο πλοίο, το Geo Barents με σημαία Νορβηγίας που μετέφερε περισσότερα από 500 άτομα, έφτασε στο ίδιο λιμάνι της Σικελίας την Κυριακή και αντιμετώπισε παρόμοιους περιορισμούς. 

Η απόφαση αυτή είναι παρόμοια με αυτή που είχε πάρει το 2018 ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, η πολιτική του οποίου πυροδότησε διπλωματικές εντάσεις στην Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία και η Γερμανία απηύθυναν έκκληση προς την Ιταλία να παραχωρήσει ένα ασφαλές λιμάνι στους εκατοντάδες μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί σε πλοία ΜΚΟ στην κεντρική Μεσόγειο.

Η σκληρή στάση κατά της παράνομης μετανάστευσης ήταν στην κορυφή της προεκλογικής εκστρατείας της νέας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, της πιο ακροδεξιάς πρωθυπουργού της χώρας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News