Κόσμος Τετάρτη 30/12/2020, 12:15
ΚΟΣΜΟΣ

Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία για το Brexit

Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία για το Brexit

Με τις δύο πλευρές να εκφράζουν την επιθυμία για ένα νέο κεφάλαιο στις μεταξύ τους σχέσεις, η Ευρώπη υπέγραψε την εμπορική συμφωνία που θα καθορίζει τη σχέση Λονδίνου και Βρυξελλών στη μετα-Brexit εποχή, αποστέλλοντας το κείμενο στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, για να συμπληρώσει τη δική του υπογραφή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υπέγραψαν τις συνθήκες που προβλέπει η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές στις 24 Δεκεμβρίου για τη διατήρηση την πρόσβασης, άνευ ποσοστώσεων και δασμών, της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή αγορά 450 εκατ. καταναλωτών. Η συμφωνία θα διέπει εμπορικές συναλλαγές συνολικής αξίας ενός τρισ. δολαρίων ετησίως.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα είναι αποτέλεσμα πολλών μηνών εντατικών διαπραγματεύσεων στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ενότητας. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία που προστατεύει πλήρως τα θεμελιώδη συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί σταθερότητα και προβλεψιμότητα για τους πολίτες και τις εταιρείες», τόνισε ο κ. Μισέλ. Ο ίδιος σημείωσε ότι «σε μείζονα ζητήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφερόμενος τόσο στο ζήτημα του κλίματος και την παγκόσμιας απάντησης στις πανδημίες, όσο και σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων «που βασίζονται σε κοινές αξίες και ενδιαφέροντα».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News