Κόσμος Πέμπτη 10/12/2020, 21:35
BREXIT

Κομισιόν: Σε εντατικές προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Κομισιόν: Σε εντατικές προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Μέτρα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα έθεσε η Ε.Ε. προκειμένου να αποφευχθεί μία πιθανή κατάρρευση σε αερομεταφορές, οδικές και σιδηροδρομκές συγκοινωνίες, καθώς και στην αλιεία, σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς εμπορική συμφωνία έως την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου του 2020.

Η Κομισιόν, η οποία παρουσίασε το σχέδιο, ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να ευελπιστεί σε εμπορική συμφωνία έως την χρονική προθεσμία, όμως θα προσπαθήσει με αυτά τα μέτρα να μετριάσει την αναστάτωση που προβλέπεται να προκληθεί σε περίπτωση που η Βρετανία δεν αποχωρήσει ομαλά. «Παρότι ένα σενάριο δίχως συμφωνία θα προκαλέσει χάος σε πολλούς τομείς, ορισμένοι θα πληγούν πολύ περισσότερο καθότι δεν υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Κομισιόν. 

Μεταξύ άλλων προτείνει να παραμείνουν «κάποιες αεροπορικές υπηρεσίες» μεταξύ Βρετανίας και της Ε.Ε. για ένα διάστημα έως έξι μηνών, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα το διασφαλίσει αντίστοιχα και το Λονδίνο. Τα μέτρα για την αεροπορική ασφάλεια θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά, προκειμένου να αποφευχθεί μία διακοπή στις αεροπορικές πτήσεις. Τα μέτρα θα δώσουν τη δυνατότητα στους αερομεταφορείς να πετούν από μία χώρα στην άλλα, να έχουν ενδιάμεσους σταθμούς και να παρέχουν υπηρεσίες.

Επίσης, οι βασικές συνδέσεις στις οδικές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων θα συνεχιστούν για έξι μήνες με την προϋπόθεση ότι αυτό θα τηρηθεί και από τις δύο πλευρές. Με ξεχωριστή ρύθμιση, εάν βεβαίως εγκριθεί από τις χώρες μέλη, οι οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της Σήραγγας της Μάγχης θα συνεχιστούν για δύο μήνες, έως ότου Βρετανία και Γαλλία συμφωνήσουν σε νέες προδιαγραφές ασφαλείας. Χωρίς εμπορική συμφωνία και χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο, η υποθαλάσσια σύνδεση μεταξύ Γαλλίας και Βρετανία θα διακοπεί. 

Αναφορικά με την αλιεία, η Κομισιόν προτείνει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες νομικές προϋποθέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 ή έως ότου υπογραφεί σχετική συμφωνία με τη Βρετανία έτσι ώστε να συνεχιστεί η αμοιβαία πρόσβαση από τα πλοία της Ε.Ε. και της Βρετανίας στα αναμεταξύ τους χωρικά ύδατα. 

Επιπλέον, η Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει ένα «Αποθέμα για την Προσαρμογή στην εποχή του Βrexit» ύψους 5 δισ.ευρώ στο πλαίσιο του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού 2021- 2027 για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις.  

Λίγο ενωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε προειδοποιήσει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Βρετανία να μην καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.. Παρ΄όλα αυτά, δεσμεύθηκε να μεταβεί στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο και να κάνει ο,τιδήποτε είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί συμφωνία. 

moneyreview.g

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News