Κόσμος Σάββατο 26/12/2020, 17:57
BREXIT

Ντ. Φροστ: Η Βρετανία είναι ξανά μια χώρα ανεξάρτητη

Ντ. Φροστ: Η Βρετανία είναι ξανά μια χώρα ανεξάρτητη

Ως σημείο καμπής χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα αντιμετωπίζει πλέον τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς.

«Αυτή θα πρέπει να είναι η αρχή της εθνικής ανανέωσης για εμάς», δήλωσε ο Φροστ τηλεφωνικώς σε δημοσιογράφους, σήμερα Σάββατο. «Έχουμε καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια χώρα που καθορίζει ξανά τους δικούς της νόμους».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. κατέληξαν σε μια εμπορική συμφωνία την παραμονή των Χριστουγέννων, αποτρέποντας μια επεισοδιακή αποχώρηση και την προοπτική τιμωρητικών δασμών στο μεταξύ τους εμπόριο, από την 1η Ιανουαρίου. Η συμφωνία δίνει στη Βρετανία τη δυνατότητα να κινείται ανεξάρτητα παρά να παραμείνει ευθυγραμμισμένη με τους κανόνες της Ε.Ε., μια αλλαγή που δημιουργεί επιπλέον γραφειοκρατία και κόστος για τις επιχειρήσεις.

Ο Φροστ είπε ότι η συμφωνία σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει πλέον καμία επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν θα υπάρχει άμεση επίδραση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. «Πολλοί είπαν ότι δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε στον διαθέσιμο χρόνο», όπως επισήμανε για να καταλήξει: «Είναι μια από τις μεγαλύτερες και ευρύτερες συμφωνίες που έχουν υπάρξει ποτέ».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News