Κόσμος Σάββατο 22/10/2022, 12:15
ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19: Νέα υποπαραλλαγή Όμικρον αναμένεται στην Ευρώπη

Covid-19: Νέα υποπαραλλαγή Όμικρον αναμένεται στην Ευρώπη

Μια νέα υποπαραλλαγή του Όμικρον είναι έτοιμη να κυριαρχήσει στην Ευρώπη και πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Η υποπαραλλαγή BQ.1 και η υποκατηγορία της BQ.1.1, πιθανότατα θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου και θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων τις «επόμενες εβδομάδες έως μήνες», σύμφωνα με το ECDC. Οι υποπαραλλαγές αυτές κερδίζουν επίσης ολοένα και περισσότερο έδαφος στις ΗΠΑ, όπου είναι υπεύθυνες για περίπου το 16,6% των κρουσμάτων, σημειώνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το ECDC προστίθεται σε μια σειρά υπηρεσιών δημόσιας υγείας που κρούουν το καμπανάκι για τη νέα υποπαραλλαγή, η οποία έχει δείξει την ικανότητα να παρακάμπτει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε εργαστηριακές δοκιμές. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προκύπτουσες λοιμώξεις είναι πιο σοβαρές από αυτές που προκύπτουν από τις παραλλαγές της Ομικρον που έχουν κυριαρχήσει σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με το ECDC.

Η υποπαραλλαγή σχετίζεται με την BA.5, που είναι κυρίαρχη αυτή τη στιγμή. Η BQ.1.1 έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News