Κόσμος Δευτέρα 10/10/2022, 12:53
ΚΟΣΜΟΣ

Λουκασένκο: Ρωσία και Λευκορωσία συγκροτούν κοινή στρατιωτική μονάδα

Λουκασένκο: Ρωσία και Λευκορωσία συγκροτούν κοινή στρατιωτική μονάδα

Ρωσία και Λευκορωσία θα αναπτύξουν από κοινού στρατιωτικές μονάδες, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκορώσος πρόεδρος και στενός σύμμαχος του Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο ίδιος, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ της χώρας, έκανε λόγο για κλιμάκωση της έντασης στα δυτικά σύνορα της Λευκορωσία.

Όπως είπε, Μόσχα και Μινσκ θα αναπτύξουν μια περιφερειακή στρατιωτική ομάδα, προσθέτοντας ότι εδώ και δύο ημέρες (σ.σ. δηλαδή μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας) οι δύο χώρες προχωρούν από κοινού στη συγκέντρωση στρατευμάτων.

Η συνεργασία Ρωσίας – Λευκορωσίας βρίσκεται σε ισχύ από την έναρξη της εισβολής, με τη Μόσχα να χρησιμοποιεί λευκορωσικές βάσεις για την αποστολή στρατού και εξοπλισμού στη βόρεια Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση Λουκασένκο έρχεται την ίδια ημέρα με το σφυροκόπημα των Ρώσων σε πολλές ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Κίεβο, που έγινε ξανά στόχος έπειτα από μήνες. 

Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για οκτώ νεκρούς και 24 τραυματίες στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με αξιωματούχο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Οι σφοδρές ρωσικές επιθέσεις εκτιμάται ότι αποτελούν τα πρώτα αντίποινα της Μόσχας για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, για την οποία ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία. Άλλωστε, για σήμερα είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, όπου δεν αποκλείεται να δοθεί ένα στίγμα για τις επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου.

Πηγή: kathimerini

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News