Κόσμος Δευτέρα 28/02/2022, 12:20
ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ρωσία – Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο α’ γύρος των επαφών – Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Χαμηλές προσδοκίες για το αποτέλεσμα των συναντήσεων

Ρωσία – Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο α’ γύρος των επαφών – Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

(upd) Στα σύνορα με τη Λευκορωσία, κοντά στον ποταμό Pripyat, έλαβε χώρα η πρώτη συνάντηση μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. 

Όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών ολοκληρώθηκαν γύρω στις 6.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), έπειτα από πολύωρες συζητήσεις, οι οποίες διήρκησαν περίπου έξι ώρες.

Οι αξιωματούχοι των δύο κρατών θα επιστρέψουν στις πρωτεύουσες τους, όπου θα ενημερώσουν την ουκρανική και ρωσική ηγεσία, αντίστοιχα, ενώ αναμένεται να υπάρξουν επιπλέον διαβουλεύσεις εν όψει ενός πιθανού β’ γύρου επαφών.

«Το βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η άμεση κατάπαυση της πυρός και η απόσυρση των στρατευμάτων από την Ουκρανία» ανακοίνωσε το πρωί η ουκρανική προεδρία, επιβεβαιώνοντας την έναρξη των διαβουλεύσεων.

The meeting room in Belarusrelates to Heavy Fighting in Ukraine Damages Prospects for Russia Talks

Πάντως, και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι τηρούν μικρό καλάθι, ιδίως η πλευρά του Κιέβου, η οποία αρνείται να συνθηκολογήσει και να παραδώσει τα όπλα -όπως μετά επιτάσεως ζητάει η Μόσχα – χωρίς να υπάρξει καθολική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

 

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα του διαύλου επικοινωνίας συνιστά ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, ανεξαρτήτως της κατάληξης της σημερινής συζήτησης. 

«Αντέχει το Κίεβο»

Το πρωί της Δευτέρας, πολλές περιοχές της Ουκρανίας ξύπνησαν υπό τον ήχο προειδοποιητικών σειρήνων, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν για 5η διαδοχική ημέρα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

How much of Ukraine does Russia controlHow much of Ukraine does Russia controlΡωσία – Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο α’ γύρος των επαφών – Συνεχίζονται οι συγκρούσεις-1

Το Κίεβο, παρά τις ολονύχτιες μάχες, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως διαβεβαίωσε η τοπική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι «αντέχει» στις ρωσικές πιέσεις, χάρη και στη στήριξη της Δύσης.

Σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό επέλασης προς την ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς παραμένουν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τις πρώτες γειτονιές.

Ρωσία – Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο α’ γύρος των επαφών – Συνεχίζονται οι συγκρούσεις-2

Σκληρές μάχες, επίσης, λαμβάνουν χώρα σε διάφορες πόλεις γύρω και μέσα στο Χάρκοβο (βορειοδυτική Ουκρανία), καθώς και περιμετρικά της Μαριούπολης (νοτιοανατολική Ουκρανία).

Aς σημειωθεί ότι οι νεκροί από την έναρξη της πολεμικής σύρραξης ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες, χωρίς βέβαια να υπάρχει μια ακριβής μέτρηση από ανεξάρτητη πηγή.

Παράλληλα, περισσότεροι από 400.000 Ουκρανοί έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς προς τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Επίσημο αίτημα ένταξης στην Ε.Ε.

«Βόμβα» Πούτιν στις αγορές εν μέσω τριγμών στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα

Ρωσία: Ελεύθερα μπορούν να εγκαταλείψουν οι άμαχοι το Κίεβο

Απομονωμένη από το διεθνές σύστημα η Ρωσία: Βουτιά 30% για το ρούβλι

Ουκρανία: Υπέρ της ένταξής της στην Ε.Ε. η πρόεδρος της Κομισιόν

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News