Κόσμος Τρίτη 22/03/2022, 15:15
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο πιθανό είναι να εμπλακεί η Λευκορωσία;

Όταν η Λευκορωσία εκκένωσε την πρεσβεία της στο Κίεβο το Σάββατο, ο πρέσβης έλαβε ένα ταπεινωτικό «δώρο»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο πιθανό είναι να εμπλακεί η Λευκορωσία;

Όταν η Λευκορωσία, η οποία είναι ο παλαιότερος και σημαντικότερος σύμμαχος της Ρωσίας στη μετα-σοβιετική εποχή, εκκένωσε την πρεσβεία της στο Κίεβο το Σάββατο, ο πρέσβης έλαβε ένα ταπεινωτικό «δώρο».

Ένας Ουκρανός συνοριοφύλακας πέταξε 30 ασημένια νομίσματα στον πρέσβη της Λευκορωσίας Ίγκορ Σοκόλ, όπως φαίνεται σε βίντεο που τραβήχτηκε σε κάποιο συνοριακό σημείο ελέγχου. Επρόκειτο για μια συμβολική χειρονομία.

«Με μίσος!» φώναξε ο φρουρός καθώς πετούσε τη σακούλα με τα νομίσματα στον Σοκόλ.

Η Ρωσία είχε κλείσει την πρεσβεία της στο Κίεβο δύο ημέρες προτού ξεκινήσει η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση της Λευκορωσίας δεν ήταν απλώς μια ένδειξη υποστήριξης στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από  τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ίσως αποτελεί και σημάδι ενός στρατιωτικού σχεδίου που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. 

Ο Ιχόρ Ρομανένκο, απόστρατος αντιστράτηγος και πρώην αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η Λευκορωσία μπορεί να λάβει μέρος στον πόλεμο στο πλευρό της Μόσχας – και να στείλει 10 με 15 τακτικά τάγματα έως και 800 ανδρών το καθένα για να βοηθήσει τον ρωσικό στρατό, ο οποίος έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, καθώς μετρά βαριές απώλειες και μόλις που καταφέρνει να κινηθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Κρίνοντας από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα, η πιθανότητα είναι μεγάλη», δήλωσε μεταξύ άλλων Ρομανένκο. 

Οι λευκορωσικές δυνάμεις ίσως αποπειραθούν να βοηθήσουν τη Μόσχα να καταλάβει το Κίεβο, πρόσθεσε ο ίδιος. 

«Η πρωτεύουσα είναι ο κύριος στόχος. Όπως είναι κατανοητό, ο Πούτιν θεωρεί ότι αν καταληφθεί η πρωτεύουσα, το ζήτημα θα επιλυθεί άμεσα και στον πυρήνα του», τονίζει. 

Ένας άλλος ειδικός πιστεύει ότι οι δυνάμεις του Λουκασένκο μπορεί να ηγηθούν της ρωσικής προέλασης προς τις περιοχές της δυτικής Ουκρανίας, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει σχετικά ανεπηρέαστες από τις εχθροπραξίες.

«Πιθανόν να αυξηθεί η κλίμακα της εισβολής», αναφέρει ο Νικολάι Μιτροκίν, ερευνητής για τα ζητήματα που αφορούν τη Ρωσία στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Λευκορώσοι ίσως να βοηθήσουν τη Ρωσία να κινηθεί προς τρεις μεγάλες πόλεις της δυτικής Ουκρανίας ώστε να καταφέρει να κομματιάσει τη χώρα και να εμποδίσει την πρόσβασή της στη δυτική στρατιωτική βοήθεια.

«Η εισβολή μπορεί να επεκταθεί στο Λβιβ, το Κοβέλ και το Λουτσκ ώστε να μπορέσει να αποκόψει την Ουκρανία από τα δυτικά της σύνορα ή, τουλάχιστον, να αναγκάσει τους Ουκρανούς εφέδρους να εμπλακούν στον πόλεμο και να δοκιμάσει πόσο [ετοιμοπόλεμοι] είναι», δήλωσε.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Aljazeera

Διαβάστε επίσης: 

Ποιος είναι επόμενος; Φόβος στην Ευρώπη για τα σχέδια Πούτιν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News