Κόσμος Τρίτη 15/03/2022, 14:57
GZERO

Θα μπει η Λευκορωσία στον πόλεμο;

Θα μπει η Λευκορωσία στον πόλεμο;

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία χωρίς καμία βοήθεια. Μόνο μία χούφτα αυταρχικών καθεστώτων στήριξαν (με διπλωματικό τρόπο) τον πόλεμο του Πούτιν. Ένα εξ αυτών ήταν και η Λευκορωσία, της οποίας ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο επέτρεψε στις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Ουκρανία από τα λευκορωσικά σύνορα και ενέκρινε νόμο για την δυνατότητα τοποθέτησης ρωσικών πυρηνικών εντός των συνόρων της.

Ωστόσο, φαίνεται πως ο Πούτιν πιέζει την Λευκορωσία να συμβάλει περισσότερο – ακόμη ίσως και να μπει στον πόλεμο ως σύμμαχος, το οποίο θα εβαζε τον Λουκασένκο σε πολύ δύσκολη θέση.

Το ιστορικό: πριν από 18 μήνες, ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης απειλήθηκε από έντονες διαμαρτυρίες για το σκάνδαλο των εκλογών, από τις οποίες αναδείχθηκε ξανά πρόεδρος. Όταν ο Λουκασένκο κάλεσε τον Πούτιν για βοήθεια, ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε οικονομική και (κάποια) στρατιωτική στήριξη.

Έκτοτε, η Μόσχα έγινε μία αξιόπιστη σανίδα σωτηρίας για το Μινσκ, όσο επικρατούσαν εντάσεις στη σχέση του με την Ε.Ε. Η Λευκορωσία έχει κατηγορηθεί για αεροπειρατεία αεροσκάφους της Ryanair για την σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς. Επίσης έχει κατηγορηθεί για πρόκληση κρίσης στα σύνορα, διοχετεύοντας πρόσφυγες στην Πολωνία ως αντίποινα για τις κυρώσεις.

Ο Λουκασένκο θα πρέπει να ανταποδώσει στον Πούτιν, ο οποίος μπορεί σύντομα να ζητήσει χάρη. Θα συμφωνήσει όμως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας να πολεμήσει στην Ουκρανία;

Όχι εάν θέλει να κρατήσει τον τίτλο του, δηλώνει ο Franak Viačorka, σύμβουλος της προέδρου της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία Sviatlana Tsikhanouskaya. Ο πρόεδρος «αντιλαμβάνεται ότι κάθε βήμα που κάνει μπορεί να του κοστίσει την προεδρία».

Εάν η Λευκορωσία μπει στον πόλεμο, τότε θα είναι το τέλος για τον Λουκασένκο, ο οποίος κατά τον Viačorka κρέμεται από μία κλωστή. Ξέρει ότι οι Λευκορώσοι θα είναι αντίθετοι και ότι μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις ή ακόμη και πραξικόπημα για την αποπομπή του.

Θα μπει η Λευκορωσία στον πόλεμο;-1

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πριν την εισβολή, η πλειοψηφία ήταν αντίθετη με την αποστολή Λευκορώσων στρατιωτών για να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας, με την οποία μοιράζονται πολλές κοιονές πολιτισμικές και ιστορικές αξίες. Μετά την εισβολή, χιλιάδες άτομα αγνόησαν τις απειλές για συλλήψεις, βγαίνοντας στους δρόμους του Μινσκ σε αντιπολεμικές πορείες.

Οι Λευκορώσοι απόδημοι στέλνουν συνέχεια στήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Χιλιάδες Λευκορώσοι που έφυγαν από την χώρα μετά την επανεκλογή του Λουκασένκο, πήγαν στην Ουκρανία ως εθελοντές στρατιώτες, ώστε να υπερασπιστούν πόλεις κλειδιά της χώρας όπως η Οδησσός.

«Οι Λευκορώσοι διαμαρτύρονται εντός και εκτός της χώρας για την συμμετοχή του Λουκασένκο στον πόλεμο», σύμφωνα με την Τatsiana Kulakevich, ερευνήτρια για την ανατολική Ευρώπη στο University of South Florida. «Ο Λουκασένκο έχει θέσει σε κίνδυνο την εικόνα των Λευκορώσων προσφέροντας περιοχές της χώρας ως βάσεις για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Επίσης, προσθέτει η ίδια, ο Λουκασένκο θεωρείται ήδη από τη Δύση ως επιτιθέμενος, εξ ου και έχουν επιβληθεί κυρώσεις και στην Λευκορωσία. Αυτή η πίεση θα συνεχιστεί είτε στρατιώτες της χώρας διασχίσουν τα ουκρανικά σύνορα είτε όχι.

Θα μπει η Λευκορωσία στον πόλεμο;-2

Ωστόσο, ο Λουκασένκο νιώθει ήδη πίεση από τον Πούτιν. Ο Viačorka σημειώνει ότι έχει στριμωχτεί σε μία γωνία: θέλει να ανταποδώσει την χάρη του Πούτιν αλλά μένοντας εκτός πολέμου. Μέχρι στιγμής, παρότι η Λευκορωσία έγινε βάση για τις ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δεν έχει αλλάξει ούτε την στάση της Μόσχας ούτε της Δύσης και των Λευκορώσων.

Ο Λουκασένκο βρίσκεται έτσι σε πολύ ευάλωτη θέση. Δεν έχει καλό έλεγχο των ΜΜΕ, όπως ο Πούτιν στην Ρωσία. Η ελίτ και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι εντελώς με το μέρος του. Και το μόνο πλεονέκτημα που έχει ως προς τη Μόσχα είναι η γεωγραφική τοποθεσία της χώρας.

Ο Λουκασένκο μετά βίας επιβίωσε από το τελευταίο χτύπημα εναντίον του και ο Viačorka πιστεύει ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει να τον υποστηρίζει μόνο όσο παραμένει ισχυρός.

Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι η Ρωσία ενδέχεται να εισβάλει και στην Λευκορωσία επίσης; Κατά πάσα πιθανότητα όχι, λέει η Kulakevich. Η Ρωσία δεν χρειάζεται να προσαρτήσει την Λευκορωσία, διότι ο Λουκασένκο προσφέρει στον Πούτιν ήδη αυτό που θέλει: «ένα καθεστώς-μαριονέτα που μπορεί να ελέγξει».

Πηγή: GZERO

Διαβάστε επίσης:

Ποιος είναι επόμενος; Φόβος στην Ευρώπη για τα σχέδια Πούτιν

Ο τελευταίος «δικτάτορας» της Ευρώπης – 27 χρόνια περιστατικών σαν της Τσιμανούσκαγια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News