Κόσμος Κυριακή 25/09/2022, 17:14
ΚΟΣΜΟΣ

Τρας: Εξακολουθούμε να επιδιώκουμε λύση μέσω διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία

Τρας: Εξακολουθούμε να επιδιώκουμε λύση μέσω διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία

Η Βρετανία εξακολουθεί να επιδιώκει μια λύση, μέσω διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση της αντιπαράθεσης σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ως μέρος της συμφωνίας για το Brexit, δήλωσε η πρωθυπουργός Λιζ Τρας.

«Αυτό που θέλω να κάνω είναι να βρω έναν δρόμο προς τα εμπρός και θα προτιμούσα μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε η Τρας στο CNN την Κυριακή.

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας σχεδιάστηκε για να διατηρήσει την ειρήνη στην περιοχή μετά το Brexit και ως μέλος του κοινοβουλίου, η Τρας εισήγαγε νομοθεσία για τη διάλυσή του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει κατά της διατάραξης της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία και οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα στην πρώτη τους προσωπική συνάντηση την Τετάρτη.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να προστατεύουμε και να σεβόμαστε τις θέσεις τόσο της εθνικιστικής κοινότητας στη Βόρεια Ιρλανδία όσο και της συνδικαλιστικής κοινότητας στη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε η Τρας την Κυριακή.

Η Τρας αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες εντάσεις από τα έθνη της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, που έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για το εάν τα έθνη πρέπει να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη βρετανική μοναρχία.

Η Τρας είπε ότι έχει δει μια «έκρηξη αγάπης και στοργής» για την αείμνηστη Βασίλισσα και υποστηρίζει πολύ την Κοινοπολιτεία.

«Νομίζω ότι η Κοινοπολιτεία είναι μια δύναμη για το καλό», είπε. «Πιστεύει στην ελευθερία και τη δημοκρατία και χρειαζόμαστε περισσότερα από αυτά σε έναν κόσμο όπου αντιμετωπίζουμε αυτά τα αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να ανατρέψουν αυτές τις ιδέες».

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News