ΚΟΣΜΟΣ

Η επικεφαλής του EIU στην «Κ»: Μονόδρομος για τη Βρετανία είναι πλέον οι εκλογές

Η επικεφαλής του EIU στην «Κ»: Μονόδρομος για τη Βρετανία είναι πλέον οι εκλογές

Το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο Λονδίνο εν μέσω της παγκόσμιας γεωπολιτικής και οικονομικής κρίσης, τονίζει στην «Κ» η διευθύντρια της μονάδας ανάλυσης του Economist, Τζόαν Χόεϊ, η οποία χαρακτηρίζει παρακινδυνευμένη την όποια πρόβλεψη για τον αντικαταστάτη του Μπόρις Τζόνσον. Η επικεφαλής του Economist Intelligence Unit θεωρεί μονόδρομο τη διενέργεια εκλογών, που θα ανανεώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Επιπλέον, εμφανίζεται επιφυλακτική κατά πόσον οι Εργατικοί είναι σε θέση να πάρουν πίσω τους ψηφοφόρους που έχασαν και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μέλη της εργατικής τάξης που τάχθηκαν υπέρ του Brexit. Η ίδια θεωρεί, εξάλλου, απίθανο να τεθεί θέμα επανεξέτασης της επιλογής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

– Ποια είναι πλέον τα σενάρια στη βρετανική πολιτική σκηνή μετά την παραίτηση Τζόνσον;

– Το πρώτο ερώτημα τώρα είναι πόσο γρήγορα μπορεί να αντικατασταθεί. Εκτιμώ ότι δεν θα γίνει απευθείας, καθώς οδεύουμε και στο θερινό διάλειμμα της Βουλής, όπου παραδοσιακά οι πάντες εξαφανίζονται. Το Συντηρητικό Κόμμα θα θελήσει να ξεκινήσει τη διαδικασία πριν από τη θερινή διακοπή, αλλά πρόκειται για μακρά διαδικασία. Αν ξεκινούσε άμεσα, δεν θα ολοκληρωνόταν πριν από την αρχή του Σεπτεμβρίου ή και αρκετά αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι ο Τζόνσον θα παραμείνει στη θέση του για κάποιο διάστημα ακόμη. Αυτό όμως θα είναι ιδιαίτερα προβληματικό, γιατί έχουν παραιτηθεί υπουργοί και βουλευτές, γεγονός που καθιστά δύσκολη την περίοδο μετάβασης, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν στο μέσο μιας μεγάλης παγκόσμιας γεωπολιτικής και οικονομικής κρίσης. Η βρετανική πολιτική σκηνή περνάει κάπως έτσι σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

– Και ποιος προβάλλει ως επικρατέστερος αντικαταστάτης;

– Δεν είναι ακόμη καθαρό ποιος θα τον αντικαταστήσει. Οσοι νομίζουν ότι γνωρίζουν κινδυνεύουν να διαψευστούν. Αν κοιτάξουμε τα υποψήφια πρόσωπα –ο Ρίσι Σούνακ, η Λιζ Τρας, ο Μπεν Γουάλας και διάφοροι άλλοι– βλέπουμε ποσοστά υποστήριξης τα οποία μετά βίας υπερβαίνουν το 20%. Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα θα καταλήξει σε δύο υποψηφίους και στο τελικό στάδιο θα επιλεγεί ο ένας. Θα πάρει χρόνο. Θα πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι ο Τζόνσον θεωρείται το πρόσωπο που είχε μπορέσει να ενώσει τις διαφορετικές πτέρυγες μέσα στο κόμμα. Το Συντηρητικό Κόμμα είναι σε κάθε περίπτωση αντιμέτωπο με μια κρίση ταυτότητας.

– Και τι ακολουθεί ύστερα από αυτό;

– Το επόμενο ερώτημα, λοιπόν, είναι τι εξουσία και αξιοπιστία θα έχει υπ’ αυτές τις συνθήκες όποιος και αν θα είναι ο διάδοχος. Επομένως, θα τεθεί επιτακτικά θέμα πρόωρων εκλογών. Η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχιστεί και θα διαρκέσει. Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει αξιοπιστία ο αντικαταστάτης του Τζόνσον θα είναι οι εκλογές για τη νομιμοποίηση μιας νέας ατζέντας.

– Με μια νέα κυβέρνηση, υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να επανεξετάσει η Βρετανία την έξοδο από την Ε.Ε;

– Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να αντιστραφεί η απόφαση για Brexit όποιος και αν θα είναι ο αντικαταστάτης του Τζόνσον, όποιο κόμμα και αν θα είναι στη διακυβέρνηση, όσο και αν θα το ήθελε ένα μέρος της βρετανικής πολιτικής τάξης. Θα ήταν άλλωστε αντιδημοκρατικό, από τη στιγμή που έγινε δημοψήφισμα, στο οποίο το αποτέλεσμα ήταν αρκετά κοντά, αλλά ήταν καθαρό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος τρόπος είτε το Συντηρητικό είτε το Εργατικό Κόμμα να αντιστρέψει αυτήν την εξέλιξη.

– Πόσο πιθανό είναι πλέον να κυβερνήσει το Εργατικό Κόμμα;

– Παρά τις κακές στιγμές και τα ατελείωτα σκάνδαλα, οι Συντηρητικοί είναι μόλις μερικές μονάδες πίσω από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις. Εχουν προβλήματα και τα δύο κόμματα, και υπάρχει ο κίνδυνος πλέον να δούμε μια διαιρεμένη Βρετανία. Ο ηγέτης των Εργατικών έχει αμφισβητηθεί. Παρά το γεγονός ότι βελτίωσε τις επιδόσεις του Εργατικού Κόμματος, δεν θεωρείται ένας χαρισματικός ηγέτης ο οποίος μπορεί να εμπνεύσει. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρει πίσω τους ψηφοφόρους που έχει χάσει το Εργατικό Κόμμα, οι οποίοι κατά βάσιν είναι ψηφοφόροι της εργατικής τάξης υπέρ του Brexit. Οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν αρκετά από το τι θα γίνει στο Συντηρητικό Κόμμα. Υπάρχουν ακόμη πολλά που θα πρέπει να μάθουμε. Και τα δύο κόμματα υποφέρουν και κανένας ηγέτης μέχρι στιγμής δεν δείχνει ότι μπορεί να τα βγάλει από το αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News