Κόσμος Σάββατο 11/12/2021, 22:51
BREXIT

E.E.: Υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις για την αλιεία με Βρετανία – Δόθηκαν νέες άδειες

E.E.: Υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις για την αλιεία με Βρετανία – Δόθηκαν νέες άδειες

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε επιπλέον άδειες για αλιευτικά σκάφη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα βήμα που σηματοδοτεί κάποια πρόοδο προς την επίλυση της μετά το Brexit διαμάχη για το συγκεκριμένο ζήτημα στο οποίο έχουν εμπλακεί οι δύο πλευρές. 

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί σημαντικό βήμα σε μια μακρά διαμάχη για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σημερινή ανακοίνωσή της, αφότου η Βρετανία αποφάσισε να εκδώσει επιπλέον 18 άδειες σε αλιευτικά σκάφη της Ε.Ε. για αλιεία εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων, καθώς και 5 άδειες για πρόσβαση στα ύδατα της βρετανικής αυτόνομης νήσου Τζέρσεϊ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η συμφωνία λαμβάνει χώρα μετά από «αρκετές εβδομάδες εντατικών συζητήσεων για τεχνικά θέματα σχετικά με την αδειοδότηση», σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Γάλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι, συνολικά, οι Γάλλοι ψαράδες έχουν λάβει 1.034 άδειες που σημαίνει ότι έχει καλυφθεί το 93% των συνολικών αιτημάτων τους.

Οι σχέσεις Βρετανίας και της ΕΕ είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, με τις δύο χώρες να διαφωνούν σε σειρά θεμάτων, από τις άδειες αλιείας έως τους εμπορικούς κανόνες στη Βόρεια Ιρλανδία. Η γαλλική κυβέρνηση απείλησε με αντίποινα κατά του Λονδίνου λόγω των περιορισμένων αδειών που έχουν εκδοθεί για τα σκάφη της για να μπορούν να ψαρεύουν στα βρετανικά ύδατα.

Οι διαφορές Βρετανίας και ΕΕ σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία φαίνεται επίσης να έχουν κάπως μετριαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Βρετανία να διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για όσο διάστημα οι συνομιλίες συνεχίσουν να είναι εποικοδομητικές. Πολλοί στην ΕΕ είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει άμεσα από τις διαπραγματεύσεις, γεγονός που θα μπορούσε να επισπεύσει έναν εμπορικό πόλεμο.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η αλιευτική συμφωνία που συνήφθη σήμερα Σάββατο σηματοδοτεί το τέλος της διαμάχης για την αλιεία. Ενώ η κυβέρνηση της Βρετανίας ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι το πιο επιτακτικό μέρος των συνομιλιών έχει τελειώσει προς το παρόν, η ΕΕ είπε ότι «ορισμένα σκάφη της που αναζητούν πρόσβαση στα ύδατα δεν έχουν λάβει ακόμη άδεια» και ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ώς τη Δευτέρα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News