Κόσμος Τετάρτη 23/12/2020, 16:35
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Πολύ κοντά σε συμφωνία Βρυξέλλες και Λονδίνο

Brexit: Πολύ κοντά σε συμφωνία Βρυξέλλες και Λονδίνο

Πολύ κοντά σε μία εμπορική συμφωνία για το Brexit βρίσκονται Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο, εξέλιξη η οποία θα αποτρέψει την επιβολή δασμών στο διμερές εμπόριο από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Reuters, τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. έχουν αρχίσει τη διαδικασία ενεργοποίησης της νέας εμπορικής συμφωνίας, γεγονός το οποίο προαναγγέλλει την επίτευξη άμεσου deal.

Στόχος των δύο πλευρών, άλλωστε, είναι η αποφυγή ενός επιζήμιου εμπορικού «διαζυγίου», μετά τη λήξη (στις 31/12/2020) της μεταβατικής περιόδου, η οποία «κράτησε» προσωρινά το Λονδίνο εντός της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε.

Για αρκετές εβδομάδες, Ην. Βασίλειο και Κομισιόν εξέπεμπαν αντιφατικά μηνύματα, ενώ φλέρταραν αρκετές φορές με την ολική σύγκρουση, ιδίως για το ζήτημα των αλιευτικών ζωνών. Τελικά, όμως, φαίνεται ότι επικράτησε η λογική, με τις δύο πλευρές να οδεύουν προς συμβιβασμό.

«Φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία. Πρόκειται να ανακοινωθεί είτε σήμερα είτε αύριο» δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμη πηγή από την Ε.Ε., εξηγώντας ότι το Ευρωπαίκό Συμβούλιο έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για μια fast-track εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο διαφαινόμενος «λευκός καπνός» αντικατοπτρίζεται και στις διακυμάνσεις της στερλίνας, η οποία ενισχύεται κατά 1,23% έναντι του δολαρίου (1,352 λίρα/δολάριο) και κατά 0,70% έναντι του ευρώ (0,903 ευρώ/λίρα).

Βέβαια, μέχρι και το πρωί, βρετανικές πηγές απέρριπταν τη διάχυτη αισιοδοξία, διαμηνύοντας ότι οι συζητήσεις παραμένουν «δύσκολες» και αντανακλούν τις διαφορές των δύο πλευρών. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος» είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών του Ην. Βασιλείου, Ρόμπερτ Τζένρικ.

Εντός της ημέρας, σε κάθε περίπτωση, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τζόρις Τζόνσον, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να έχουν ακόμη έναν γύρο επαφών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News