Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 16:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ οι εξαγορές από private equity

Η αξία των συμφωνιών από private equity έχει εκτιναχθεί φέτος στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, αφού η βαθιά ύφεση που προκάλεσε η πανδημία δημιούργησε για τις εταιρείες αυτές ευκαιρίες εξαγορών. 

Σύμφωνα με στοιχεάι της Refinitiv τα private equity έκλεισαν deals αξίας 559 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο από τις αρχές του έτους έως και τις 22 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 20% σε σχέση με το σύνολο της περασμένης χρονιάς. Περισσότερα από 8.000 deals ανακοινώθηκαν φέτος, με τον αριθμό να είναι ο μεγαλύτερος από το 1980, όταν άρχισε η καταγραφή σχετικών στοιχείων.

Αρχικά η εξάπλωση του Covid-19 είχε βάλει φρένο στις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων. Μεγάλα deals όπως αυτό της Carlyle να εξαγοράσει μερίδιο στην American Express Global Business Travel, ακυρώθηκαν. Ωστόσο από την άνοιξη και μετά τα στελέχη των private equity άρχισαν να στρέφουν την προσοχή τους σε επιχειρήσεις που είχαν δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Στην αναζωπύρωση των συμφωνιών βοήθησαν πολύ και τα μέτρα στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. 

Μάλιστα δεν έπεσαν ούτε τα αντίτιμα των συμφωνιών, όπως πολλοί προέβλεπαν. Η μέση αποτίμηση των αμερικανικών συμφωνιών από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο ήταν 13,5 φορές τα κέρδη- η υψηλότερη από το 2004, όταν η Refinitiv άρχισε να συγκεντρώνει τέτοια στοιχεία.

Σε επίπεδο κλάδων πρωταγωνιστικό ρόλο είχε αυτός της τεχνολογίας, καλύπτοντας το 28% όλων των συμφωνιών βάσει αξίας. Το μεγαλύτερο τεχνολογικό deal ήταν η εξαγορά της RealPage από την Thoma Bravo ύψους 10,2 δισ. δολαρίων.

Εκτός κλάδου είχαμε την εξαγορά της μονάδας ανελκυστήρων της Thyssenkrupp από τις Advent International και Cinven έναντι 17,2 δισ. ευρώ όπως και το deal της πώλησης της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Asda στην TDR Capital έναντι 6,8 δισ. στερλινών. 

Πηγή: Financial Times 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News