Κόσμος Δευτέρα 27/06/2022, 20:12
ΚΟΣΜΟΣ

Υπηρεσία Πληροφοριών Ελβετίας: Η Γενεύη έχει γίνει κέντρο ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου

Υπηρεσία Πληροφοριών Ελβετίας: Η Γενεύη έχει γίνει κέντρο ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου

Η Γενεύη έχει γίνει κέντρο ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου στην Ευρώπη αναφέρει σε έκθεσή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τις ελβετικές μυστικές υπηρεσίες, ο αριθμός των Ρώσων μυστικών πρακτόρων μετριέται σε τουλάχιστον δεκάδες, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η έκθεση σημειώνει ότι αφού διάφορες ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να αποκαλύπτουν και να απελαύνουν Ρώσους κατασκόπους, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αποφάσισαν, προφανώς, να τους μεταφέρουν στην Ελβετία, μια ουδέτερη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Κρίστιαν Ντούσετ, ο οποίος την δεκαετία του 2000 είχε εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος της ελβετικής πρεσβείας στη Μόσχα και αργότερα ως διπλωματικός σύμβουλος του Ελβετού προέδρου, επιβεβαίωσε επίσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tages-Anzeiger, ότι «η Γενεύη παραμένει το κέντρο της κατασκοπευτικής δραστηριότητας. Γνωρίζουμε ότι αρκετές δεκάδες πράκτορες δραστηριοποιούνται εδώ, κατέχοντας θέσεις σε ρωσικές διπλωματικές και προξενικές αποστολές».

Οι σχέσεις μεταξύ της Ελβετίας και της Ρωσίας επιδεινώθηκαν μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ελβετία συμμετέχει στις περισσότερες από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Μόσχα. Ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασσίς είχε δηλώσει τότε ότι η Ελβετία δεν παύει να είναι το κέντρο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αλλά έχει καθήκον να δείξει ποιες αξίες υποστηρίζει και ποια πολιτικά όρια θεωρεί απαραίτητα.

Περίπου 200 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News