Κόσμος Σάββατο 21/05/2022, 09:26
ΚΟΣΜΟΣ

Νταβός: Πώς θα είναι εφεξής το WEF χωρίς τους Ρώσους ολιγάρχες

Νταβός: Πώς θα είναι εφεξής το WEF χωρίς τους Ρώσους ολιγάρχες

Οι πλούσιοι και ισχυροί που συρρέουν φέτος στο Νταβός δεν θα χρειαστεί αυτή την φορά να αντέξουν τον παγωμένο χειμωνιάτικο άνεμο, όμως η παγωνιά προς τη Ρωσία, της οποίας οι ολιγάρχες έχουν οργανώσει μερικά από τα πιο διάσημα λαμπερά πάρτι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), θα είναι αισθητή.

Η πρώτη διαπροσωπική συνάντηση του WEF στις Ελβετικές Άλπεις εδώ και δύο χρόνια ξεκινά αύριο Κυριακή μετά από μία παύση εξαιτίας του Covid.

Το φόρουμ όμως φέτος θα είναι διαφορετικό. Πάνω από τα πάνελ, τις ομιλίες και τις βραδινές εκδηλώσεις αιωρείται η πραγματικότητα ενός πολέμου που μαίνεται εκατοντάδες μίλια ανατολικά. Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία έβαλε απότομα τέλος σε δεκαετίες ρωσικής παρουσίας και επιρροής στο Νταβός.

Πιθανότατα θα υπάρχει ένας πιο συγκρατημένος τόνος στο σύνολό του, με την παρουσία μίας ομάδας Ουκρανών αξιωματούχων που θα επιδιώξει να προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή στα δεινά τους με τον πόλεμο στον τρίτο μήνα του. Κεντρική ομιλία (μέσω τηλεδιάσκεψης) θα δώσει και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Θα είναι το πρώτο WEF στην Ελβετία μετά την πτώση του κομμουνισμού χωρίς ούτε έναν Ρώσο αξιωματούχο ή επιχειρηματία. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν αποκλειστεί ως στρατηγικοί εταίροι, μια ομάδα διεθνών επιχειρήσεων που συνήθιζαν να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στην ατζέντα εκδηλώσεων του Νταβός με κόστος 615.000 δολαρίων ετησίως. Το Russia House – γνωστό για την παγωμένη βότκα του – δεν θα συσταθεί καν. 

Το σκηνικό αυτό απέχει κατά πολύ από την εποχή της μεγαλοπρέπειας της Μόσχας στο Νταβός, όταν τα πάρτι που τροφοδοτούνταν με βότκα και χαβιάρι από Ρώσους ήταν διαβόητα για τη φιλοξενία νεαρών γυναικών οι οποίες δεν είχαν διαπίστευση αλλά ισχυρίζονταν ότι έκαναν μεταφράσεις.

Στην τελευταία συνάντηση στο Νταβός το 2020, οι Ρώσοι μεγιστάνες είχαν την τρίτη μεγαλύτερη εκπροσώπηση από πλευράς δισεκατομμυριούχων. Αλλά το μέλλον τους στο Νταβός άρχισε να καταρρέει μόλις τρεις ημέρες μετά την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία, όταν ο ιδρυτής του WEF Κλάους Σβάμπ και ο πρόεδρος Μπόργκε Μπρέντ καταδίκασαν «την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Για τη μετακομμουνιστική ιστορία της Ρωσίας, το WEF έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Το συνέδριο εδραίωσε τη φήμη του ως ουσιαστικού γεγονότος για τη ρωσική ελίτ το 1996, όταν αρκετοί μεγιστάνες συμφώνησαν να συγκεντρώσουν τους πόρους των μέσων ενημέρωσης και την οικονομική τους δύναμη για να υποστηρίξουν την καμπάνια επανεκλογής του Μπόρις Γιέλτσιν σε αυτό που έγινε γνωστό ως «Σύμφωνο του Νταβός».

Η ρωσική αντιπροσωπεία μεγάλωσε σε μέγεθος για σχεδόν δύο δεκαετίες, προσελκύοντας πρόσωπα, όπως ο τότε Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και, το 2009, ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Nταβός: Την άλλη εβδομάδα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με ήλιο αντί για χιόνια

Πώς είναι το Νταβός χωρίς το… Νταβός;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News