Κόσμος Σάββατο 19/03/2022, 22:58
ΚΟΣΜΟΣ

Β. Ζελένσκι: Έκκληση στους Ελβετούς για πάγωμα της περιουσίας των Ρώσων ολιγαρχών

Β. Ζελένσκι: Έκκληση στους Ελβετούς για πάγωμα της περιουσίας των Ρώσων ολιγαρχών

Σε χιλιάδες Ελβετούς πολίτες χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το ελβετικό κοινοβούλιο στη Βέρνη μέσω βιντεοκλήσης απευθύνθηκε σήμερα Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικρίνοντας εταιρείες όπως η Nestlé που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία παρά τον πόλεμο και ζητώντας το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των στενών συνεργατών του Κρεμλίνου στις ελβετικές τράπεζες.

«Τρώμε καλά. Ζούμε καλά, αυτό είναι το σύνθημα της Nestlé. Η εταιρίεα σας που αρνείται να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Ακόμη και τώρα, όταν η Ρωσία απειλεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όχι μόνο εμάς», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Οι δουλειές προχωρούν στη Ρωσία, ακόμη και όταν τα παιδιά μας πεθαίνουν και οι πόλεις μας κατεδαφίζονται και όταν οι κάτοικοι της Μαριούπολης, της πολιορκημένης ουκρανικής πόλης, είναι χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρισμό και κάτω από τους βομβαρδισμούς», κατήγγειλε.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση, ανάμεσά τους ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασίς που είχε ανεβεί πάνω στη σκηνή μαζί με Ουκρανούς διπλωμάτες, μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την εννιάλεπτη ομιλία του Ζελένσκι, που μεταφράστηκε στα γερμανικά, παρά κάποια παροδικά τεχνικά προβλήματα.

Στη σκηνή είχε αναρτηθεί ένα πανό που έγραφε «Αλληλεγγύη στην Ουκρανία. Σταματήστε τον πόλεμο τώρα», ενώ διαδηλωτές κατά του πολέμου κρατούσαν σημαίες της Ουκρανίας.

«Πονάει», συνέχισε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στις τράπεζες. «Τα χρήματα των ανθρώπων που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο βρίσκονται στις τράπεζές σας. Βοηθήστε μας να το πολεμήσουμε αυτό. Για να παγώσουν τα κεφάλαια των ολιγαρχών», ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Είναι ανάγκη να παγώσουν εντελώς τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των ανθρώπων και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Και αυτή επίσης είναι μια μάχη ενάντια στο κακό, αλλά μπορείτε να την κάνετε», συμπλήρωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να αφαιρεθούν από τους Ρώσους αξιωματούχους οι περιουσίες και τα προνόμιά τους. Ο αριθμός των πλούσιων Ρώσων που διαμένουν στην Ελβετία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

«Έχω εντυπωσιαστεί πολύ, αγαπητέ Βολοντίμιρ, από τη θέλησή σου να αντισταθείς», του απάντησε, στα αγγλικά, ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασίς, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας την ερχόμενη Δευτέρα.

«Μας εντυπωσιάζει το θάρρος με το οποίο ο λαός σας αγωνίζεται για την ελευθερία και την ειρήνη. Μας εντυπωσιάζει ο τρόπος που υπερασπίζεστε τις θεμελιώδεις αξίες του ελεύθερου κόσμου, που είναι και οι θεμελιώδεις αξίες μας».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News