Κόσμος Δευτέρα 5/10/2020, 11:51
ΚΟΣΜΟΣ

Ο κορωνοϊός στην… εξουσία: Η λίστα των ηγετών που νόσησαν

Ο κορωνοϊός στην… εξουσία: Η λίστα των ηγετών που νόσησαν

Η είδηση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό και τέθηκε σε καραντίνα ήρθε ως μία ακόμη υπόμνηση της προειδοποίησης των ειδικών ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στην πανδημία. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι ο πρώτος ηγέτης που διαγιγνώσκεται θετικός στον ιό, καθώς μία σειρά από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων έχουν επίσης νοσήσει.

Στις 27 Μαρτίου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό. Στις 5 Απριλίου εισήχθη σε  νοσοκομείο, όπου χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για να πάρει εξιτήριο λίγες ημέρες αργότερα, στις 12 Απριλίου.

Προτού βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό είχε κατηγορηθεί ότι επέδειξε αργά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στα πρώτα στάδια της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις όταν παραδέχθηκε ότι έκανε χειραψίες «με όλους» σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν ασθενείς με κορωνοϊό.

Στις 7 Ιουλίου ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος είχε επανειλημμένα υποτιμήσει τη σοβαρότητα της πανδημίας και είχε αψηφήσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ανακοίνωσε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Καθώς η υγειονομική κρίση επιδεινωνόταν ο ίδιος είχε δηλώσει παλαιότερα ότι δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να νοσήσει, λέγοντας ότι το «αθλητικό του παρελθόν» θα τον βοηθούσε να το ξεπεράσει. Την ημέρα που ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος αφαίρεσε την μάσκα και χαμογελώντας δήλωσε: «Κοιτάξτε το πρόσωπό μου. Αισθάνομαι πολύ καλά, δόξα τω Θεώ».

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν είχε νοσήσει τον Απρίλιο και είχε αναγκαστεί να αποσυρθεί προσωρινά από τα καθήκοντά του.

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε θετική στις 10 Ιουλίου και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον επτά υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Υγείας προσβλήθηκαν από τον ιό.

Ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι προσβλήθηκε από τον ιό, όπως και δύο στενοί συνεργάτες του. Νοσηλεύτηκε για σύντομο διάστημα και στη συνέχεια έλαβε εξιτήριο. Έκτοτε ένωσε τη φωνή του με τις εκκλήσεις για δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλιο κατά της πανδημίας.

Τον Ιούλιο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος είχε αντιταχθεί σε περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, ανακοίνωσε ότι προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα και ότι ανέρρωσε.

Τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Τζιαματέι γνωστοποίησε ότι διαγνώστηκε θετικός.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Ο πρωθυπουργός της Γουινέας-Μπισσάου, Νούνο Γκόμες Νάμπιαμ είχε επίσης βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, όπως και τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, αλλά και ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, είχαν επίσης βρεθεί θετικοί.

Πηγές: The Guardian, Washington Post

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News