Κόσμος Κυριακή 6/12/2020, 07:53
BΡΕΤΑΝΙΑ

Την Τρίτη η έναρξη του μεγαλύτερου μαζικού εμβολιασμού στην ιστορία

Την Τρίτη η έναρξη του μεγαλύτερου μαζικού εμβολιασμού στην ιστορία

Η μεγάλη στιγμή για την έναρξη εμβολιασμού του μαζικού πληθυσμού κατά του κορωνοϊού έφθασε. Η Βρετανία σημαίνει την εκκίνηση τις επόμενες εβδομάδες με την έναρξη χορήγησης του εμβολίου σε περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα ανά τη χώρα. Η πρώτη δόση αναμένεται να χορηγηθεί την Τρίτη.

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από τη Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech, έφθασε σε ασφαλείς τοποθεσίες στη Βρετανία από το Βέλγιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας. Θα ακολουθήσουν έλεγχοι ποιότητας που θα διασφαλίζουν ότι τα εμβόλια έχουν φυλαχθεί στη σωστή θερμοκρασία. Στη συνέχεια τα εμβόλια θα μοιρασθούν σε 50 νοσοκομεία ανά τη χώρα και μετά θα διανεμηθούν στα κέντρα εμβολιασμού από τα οποία θα γίνει η διαδικασία. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την πρώτη χώρα της Δύσης που θα προχωρήσει στον εμβολιασμό, μετά την έγκριση από τη βρετανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Υγεινονομικών Προϊόντων(ΜΗRA) την Τετάρτη. Η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει αγοράσει 40 εακτ. δόσεις από τις εταιρείες, αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατ. πολιτών με το σύστημα των δύο δόσεων. Ο εμβολιασμός θα γίνει με κριτήρια προτεραιότητας. Τα πρώτα εμβόλια θα γίνουν σε ηλικιωμένους που διαμένουν σε δομές φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στις δομές, και σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών.

Τα εμβόλια θα φθάσουν αύριο στα νοσοκομεία και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν την Τρίτη, όπως διευκρινίζεται σε ανακόινωση της εθνικής αρχής Υγείας(ΝHS). «Οι επόμενες εβδομάδες αποτελούν ιστορική στιγμή, καθώς θα αρχίσουμε τον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19», ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε σημαντικές προκλήσεις και να εμβολιάσουμε όσους διαμένουν σε δομές φροντίδας», πρόσθεσε.

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις τις επόμενες εβδομάδες είναι να διασφαλισθεί ότι το εμβόλιο φυλάσσεται στη σωστή θερμοκρασία. Κάθε δόση πρέπει να συντηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -70 βαθμών Κελσίου και μπορεί να μεταφερθεί μόνο τέσσερις φορές πριν από τη χρήση. Μόλις αποψυχθεί, η δόση έχει «διάρκεια ζωής» λίγων ημερών. Κάθε συσκευασία εμβολίων περιέχει πέντε πακέτα 975 δόσεων. Κατά το άνοιγμα θα πρέπει να ελέγχεται η θερμοκρασία.

Όταν θα είναι διαθέσιμα περισσότερα εμβόλια, τότε στη διαδικασία εμβολιασμού θα μπορούν να συμμετάσχουν και φαρμακεία ή ιδιωτικά ιατρεία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News