Κόσμος Τρίτη 26/04/2022, 17:04
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν για Twitter: Ο Μασκ γνωρίζει καλά τους κανόνες μας

Κομισιόν για Twitter: Ο Μασκ γνωρίζει καλά τους κανόνες μας

Προειδοποίηση προς τους ιδιοκτητές του Twitter, είτε είναι ο Ίλον Μασκ που εξαγόρασε την πλατφόρμα είτε οποιοσδήποτε άλλος, ότι «θα πρέπει να προσαρμοσθεί απολύτως στους ευρωπαϊκούς κανόνες» απεύθυνε ο Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά την έκδηλη ανησυχία για τις δηλώσεις του πλουσιότερου ανθρώπου της Γης περί ελευθερίας της έκφρασης. Ο Ίλον Μασκ έχει υποσχεθεί «περισσότερη ελευθερία» στο Twitter, προκαλώντας έντονες συζητήσεις για το μέλλον του δικτύου, καθώς πολλοί ανησυχούν για την διαμόρφωση μίας περισσότερο τοξικής πλατφόρμας. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν όρια που τίθενται από τους νόμους.

«Οποιο και αν είναι το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το Twitter θα πρέπει πλέον να προσαρμοσθεί απολύτως στους ευρωπαϊκούς κανόνες», προειδοποίησε ο Τιερί Μπρετόν, αναφερόμενος στον νέο κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες, Digital Services Act (DSA), ο οποίος συμφωνήθηκε από τους ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη της Ενωσης και θα υποχρεώσει τις μεγάλες πλατφόρμες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το παράνομο περιεχόμενο.

«Είτε θα πρόκειται για online παρενόχληση, για πώληση πλαστών προϊόντων, για παιδική πορνογραφία, για προσκλήσεις σε τρομοκρατικές ενέργειες, το Twitter θα πρέπει να προσαρμοσθεί στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που δεν υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», επέμεινε ο επίτροπος.

«Eίτε είναι αυτοκίνητα είτε social media, οποιαδήποτε εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ευρώπη πρέπει να υπακούει στους κανόνες μας – ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της. Ο Ίλον Μασκ το γνωρίζει αυτό καλά», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μπρετόν στο Twitter.

Η DSA, που θα εφαρμοσθεί όταν θα ολοκληρωθεί η νομοθετική της διαδρομή σε λίγους μήνες, επικαιροποιεί την οδηγία e-commerce, η οποία γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια, όταν οι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως το Facebook (Meta) ή η Amazon, δεν βρίσκονταν παρά σε εμβρυικό στάδιο. Στόχος, η απάλειψη των εκτός νόμου ζωνών και των καταχρήσεων στο Ιντερνετ με την παράλληλη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών.

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός επιβάλλει την υποχρέωση της άμεσης αφαίρεσης κάθε απαγορευμένου περιεχομένου (σύμφωνα με τις εθνικές και την ευρωπαϊκή νομοθεσία) μόλις μία πλατφόρμα το αντιληφθεί. Υποχρεώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μπλοκάρουν τους χρήστες που παραβιάζουν κατ’ εξακολούθησιν τον νόμο.

Εποπτεία των Βρυξελλών

Στην καρδιά της νομοθεσίας, οι νέες υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στις «πολύ μεγάλες πλατφόρμες», όσες μετρούν «περισσότερα από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανάμεσά τους και το Twitter. Οι πλατφόρμες αυτές οφείλουν να αποτιμήσουν οι ίδιες τους κινδύνους που συνδέονται με την χρήση των υπηρεσιών και να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέσα για την αφαίρεση προβληματικών περιεχομένων. Θα πρέπει να επιβάλουν ενισχυμένη διαφάνεια στα δεδομένα τους και αλγορίθμους σύστασης.

Θα επιθεωρούνται μία φορά ετησίως, με δικά τους έξοδα, από ανεξάρτητους οργανισμούς και θα τεθούν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα έχει την δυνατότητα επιβολής προστίμων που θα φθάνουν το 6% των ετήσιων πωλήσεων σε περίπτωση επανειλημμένων παραβιάσεων.

«Εχουμε πλέον νομοθεσία, η οποία είναι εξαιρετικά σαφής. Θα απαιτηθεί, για να έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν στην Ευρώπη, οι πλατφόρμες να προσαρμοσθούν στους κανόνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Αν δεν υπήρχε η DSA, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα Twitter που θα έκανε πράγματα που θα ήταν αντίθετα με το ευρωπαϊκό γενικό συμφέρον», είπε. Αλλά, «δεν πρόκειται να επιβάλει το δικό του ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη, στο δικό μας θα πρέπει αυτό να προσαρμοσθεί».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, ο Τιερί Μπρετόν υπενθύμισε ότι η DSA ρυθμίζει επίσης τις αποφάσεις αποκλεισμού, ορίζοντας τους όρους και τις δυνατότητες προσφυγής. «Θα έχουμε πολύ σαφείς, πολύ ακριβείς, πολύ δημοκρατικούς, πολύ εύληπτους κανόνες για να αποφασίσουμε τον αποκλεισμό ενός χρήση που μπορεί να αποτελεί αναγκαιότητα… Σε μας, ο απαγόρευση θα είναι φυσικά δυνατή και αναγκαία σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά στο πλαίσιο του δημοκρατικού ελέγχου».

 

Διαβάστε επίσης:

Ντόρσι: Ο Μασκ είναι η μοναδική επιλογή που εμπιστεύομαι για το Twitter – Τι ποσό θα πάρει από το deal

O Elon Musk αποκτά το Twitter – Το πρώτο του μήνυμα – Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής

Εξαγορά του Twitter: Ο Elon Musk θέλει ελευθερία του λόγου – Για τον εαυτό του

Twitter: Αντίρροπες αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την εξαγορά του από τον E. Musk

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News