Κόσμος Κυριακή 20/12/2020, 13:35
ΕΥΡΩΠΗ

«Εξαπλώνεται» η ανησυχία για το νέο στέλεχος του ιού

Αναστολή πτήσεων από Βρετανία φέρεται να εξετάζουν η Γερμανία και η Γαλλία

«Εξαπλώνεται» η ανησυχία για το νέο στέλεχος του ιού

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία και το οποίο σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς μεταδίδεται έως και κατά 70% ταχύτερα, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ότι είναι περισσότερο επικίνδυνο.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκεται σε «στενή επικοινωνία» με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού. Πηγή του Οργανισμού την οποία επικαλείται το BBC ανέφερε πως το ίδιο στέλεχος του ιού έχει επίσης εντοπιστεί στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία.

Επικαλούμενο κυβερνητική πηγή το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πως η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, λόγω του νέου στελέχους του κορωνοϊού στις δύο αυτές χώρες. Ανάλογο ενδεχόμενο φέρεται να εξετάζει και η Γαλλία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BFM. Αξιωματούχοι στο γαλλικό υπουργείο Μεταφορών δεν ήταν πάντως διαθέσιμοι να σχολιάσουν τις παραπάνω πληροφορίες.

Ήδη οι ολλανδικές αρχές προχώρησαν στην αναστολή όλων των επιβατικών πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία ενός κρούσματος μόλυνσης από τη μετάλλαξη του νέου κορωνοϊου.

Βέλγος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι το Βέλγιο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Το νέο στέλεχος εξαπλώνεται πιο γρήγορα, αλλά δεν θεωρείται ότι είναι πιο θανατηφόρο. Επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η μετάλλαξη αυτή αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.

H ανησυχία για το νέο στέλεχος του ιού οδήγησε χθες την βρετανική κυβέρνηση στην απόφαση να λάβει αυστηρότερα μέτρα για την περιφέρεια του Λονδίνου και τη νοτιοανατολική Αγγλία.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο Sky News ο Βρετανός υπουργός Υγείας άφησε να εννοηθεί πως τα νέα μέτρα θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. «Πρέπει να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Έχουμε μακρύ δρόμο για να το λύσουμε, κυρίως πρέπει να εξασφαλίσουμε τη χορήγηση του εμβολίου για να κρατήσουμε τους πολίτες ασφαλείς» είπε.

Όπως ανέφερε, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται αυτό το νέο στέλεχος, θα είναι πολύ δύσκολο να το θέσουμε υπό έλεγχο έως ότου έχουμε χορηγήσει το εμβόλιο».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, ΒΒC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News