Κόσμος Κυριακή 17/04/2022, 20:27
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Καλεί Μακρόν και Μπάιντεν στην Ουκρανία να δουν τη «γενοκτονία»

Ζελένσκι: Καλεί Μακρόν και Μπάιντεν στην Ουκρανία να δουν τη «γενοκτονία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι έχει προσκαλέσει τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί την Ουκρανία για να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν «γενοκτονία», έναν όρο που ο Μακρόν δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα.

«Όσο για τον Εμανουέλ Μακρόν, του έχω μιλήσει», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN. «Πιστεύω πως θα θέλει να φροντίσει ώστε η Ρωσία να δεσμευθεί στον διάλογο», πρόσθεσε, για να εξηγήσει την άρνηση του Γάλλου ηγέτη να καταγγείλει μια «γενοκτονία» στην Ουκρανία, αντίθετα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εκτιμήσει αρχικά την περασμένη Τετάρτη πως η άρνηση αυτή είναι «πολύ προσβλητική».

«Του είπα πως ήθελα να καταλάβει ότι δεν πρόκειται για έναν πόλεμο, ότι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια γενοκτονία. Τον προσκάλεσα να έρθει όποτε θα έχει ευκαιρία», διευκρίνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο CNN. «Θα έρθει, και θα δει, και είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβει».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, είχε εξηγήσει την Πέμπτη πως ο χαρακτηρισμός «γενοκτονία» θα πρέπει κατά τη γνώμη του να «αποδοθεί από τους νομικούς, όχι από τους πολιτικούς» και πως μια «επιστροφή στη λεκτική κλιμάκωση» δεν βοηθά την Ουκρανία.

Στη συνέντευξή του ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι εύχεται να δει στην Ουκρανία τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον εξέπληξε λέγοντας αυτή την εβδομάδα πως οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν «γενοκτονία».

«Πιστεύω ότι θα έρθει, αλλά η απόφαση είναι δική του, βέβαια, αυτό εξαρτάται από την κατάσταση ασφαλείας», εξήγησε. «Είναι ο ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών και πιστεύω πως για αυτό πρέπει να έρθει να δει».

Η αμερικανική κυβέρνηση σκέφτεται να στείλει απεσταλμένο στο Κίεβο, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει προς το παρόν απορρίψει μια υψηλού κινδύνου επίσκεψη του ίδιου του προέδρου.

Διαβάστε επίσης:

Μαριούπολη: Η κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις

Ζελένσκι: Δεν θα παραδώσουμε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News