Κόσμος Κυριακή 17/04/2022, 18:13
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Δεν θα παραδώσουμε εδάφη για να τερματιστεί ο πόλεμος

Ζελένσκι: Δεν θα παραδώσουμε εδάφη για να τερματιστεί ο πόλεμος

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να μην παραχωρήσει τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία και τόνισε ότι ο στρατός της Ουκρανίας θα πολεμήσει με όλες τις δυνάμεις του για να αντισταθεί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Ζελένσκι δήλωσε από το γραφείο του προεδρικού μεγάρου ότι η χώρα του δεν έχει καμία εγγύηση για τις μελλοντικές προθέσεις της Ρωσίας και για το αν η Μόσχα θα προσπαθήσει εκ νέου να καταλάβει το Κίεβο, εφόσον καταφέρει να νικήσει στο Ντονμπάς. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην τους επιτρέψουμε, να καταλάβουν τις θέσεις μας, γιατί αυτή η μάχη μπορεί να επηρεάσει την πορεία ολόκληρου του πολέμου», είπε ο Ζελένσκι. «Επειδή δεν εμπιστεύομαι τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και τους ηγέτες της Ρωσίας», πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό αντιλαμβανόμαστε πως το ότι τους πολεμήσαμε και τους διώξαμε, πως τους κάναμε να τρέχουν μακριά από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, αυτό δεν σημαίνει πως αν κατακτήσουν το Ντονμπάς, δεν θα επιστρέψουν για το Κίεβο», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν εμπιστεύεται κάποιους από τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς στο παρελθόν έχουν πει πολλά, αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε πράξεις. Μάλιστα, συνέδεσε την κατάσταση στην Ουκρανία με το Ολοκαύτωμα, στην επέτειο του οποίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν «ποτέ ξανά», αλλά στη χώρα του, ενώ συμβαίνει ξανά, δεν κάνουν τίποτα για να το αποτρέψουν.

«Δεν πιστεύω τον κόσμο. Μετά από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, δεν μπορώ να εμπιστευτώ ορισμένους Ευρωπαίους ή χώρες. Δεν πιστεύουμε τα λόγια. Μετά την εισβολή της Ρωσίας, δεν εμπιστευόμαστε τους γείτονές μας. Δεν πιστεύουμε τίποτε απ’ όλα αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Επίσης δεν πιστεύω τα έγγραφα, διότι έχουμε ήδη το μεμοράντουμ της Βουδαπέστης. Για μένα είναι ένα κομμάτι χαρτί και τίποτε περισσότερο», πρόσθεσε. 

«Αν είστε φίλοι ή συνεργάτες μας, δώστε μας όπλα, δώστε μας χρήματα και σταματήστε τη Ρωσία, χτυπήστε τη Ρωσία. Μπορείτε να το κάνετε, αν είστε φίλοι μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για διεθνή αντίδραση στο πεδίο της μάχηας κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής.

Σημειώνεται ότι χθες η Μόσχα έδωσε τελεσίγραφο στις εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις που αντιστέκονται σθεναρά για την υπεράσπιση της Μαριούπολης να παραδώσουν τα όπλα προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους. Οι υπερασπιστές της πόλης- που η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και 400 μισθοφόροι από Ευρώπη και Καναδά – έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.

Διαβάστε επίσης:

Υπό ρωσικό έλεγχο οι αστικές περιοχές της Μαριούπολης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News