Κόσμος Κυριακή 17/04/2022, 19:25
ΚΟΣΜΟΣ

Μαριούπολη: Η κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις

Μαριούπολη: Η κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι δεν έχουν υπάρξει πρόσφατες διπλωματικές επαφές ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και ότι η κατάσταση στην Μαριούπολη, την οποία χαρακτήρισε «φρικτή», μπορεί να είναι «κόκκινη γραμμή» στην πορεία των διαπραγματεύσεων. «Η Μαριούπολη πιθανόν να είναι μια κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών στο αμερικανικό δίκτυο CBS News.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες αψήφησαν το ρωσικό τελεσίγραφο να καταθέσουν τα όπλα μέχρι σήμερα στην ρημαγμένη πόλη, την οποία, σύμφωνα με την Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχό τους, στην μεγαλύτερη στρατιωτική «επιτυχία» που έχουν καταγράψει από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως η Μαριούπολη πολιορκείται από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής επίθεσης και βομβαρδίζεται ανηλεώς.

Όπως μάλιστα διαβεβαίωσε στο ABC ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ, οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης εξακολουθούν να ελέγχουν τομείς της πόλης και «θα αγωνιστούν μέχρι τέλους».

«Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη», δήλωσε ο Σμίχαλ.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός απέρριψε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο ρωσικός στρατός κερδίζει τον πόλεμο. «Καμία μεγάλη πόλη δεν έχει πέσει. Μόνο η Χερσώνα είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, όμως όλες οι άλλες πόλεις είναι υπό ουκρανικό έλεγχο», τόνισε ο Σμίχαλ, διευκρινίζοντας ότι περισσότεροι από 900 δήμοι κάθε μεγέθους, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Κίεβο, δεν βρίσκονται υπό ουκρανική κατοχή. «Αυτή τη στιγμή πολεμάμε στην περιοχή του Ντονμπάς και δεν έχουμε την πρόθεση να παραδοθούμε», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Δεν θα παραδώσουμε εδάφη για να τερματιστεί ο πόλεμος

Υπό ρωσικό έλεγχο οι αστικές περιοχές της Μαριούπολης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News