Κόσμος Παρασκευή 15/04/2022, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

Μια Ουκρανή και μια Ρωσίδα σηκώνουν τον σταυρό

Μια Ουκρανή και μια Ρωσίδα σηκώνουν τον σταυρό

Την αναπαράσταση του μαρτυρίου του Ιησού στο Κολοσσαίο παρακολούθησαν απόψε χιλιάδες πολίτες. Μετά από αυστηρούς ελέγχους της αστυνομίας και των καραμπινιέρων, η τελετή άρχισε στις εννέα και τέταρτο το βράδυ, παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου. 

Είναι σαφές ότι ο  Ποντίφικας θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου, με έμφαση στην ανάγκη να υπερισχύσει η βούληση για συμφιλίωση. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της via Crucis, της Οδού του Μαρτυρίου, τον Σταυρό σηκώνουν Ρώσοι και Ουκρανοί.

Όπως γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, την απόφαση αυτή δεν ενέκριναν ούτε η ρωσική ούτε και η ουκρανική πρεσβεία παρά την Αγία Έδρα. Ο πρέσβης της Ουκρανίας μάλιστα, αναφέρθηκε σε «πρωτοβουλία, η οποία έχει προκαλέσει εκτεταμένη ανησυχία». Ο Φραγκίσκος, όμως, αποφάσισε να μην αλλάξει το πρόγραμμα που είχε ήδη ανακοινώσει το Βατικανό. Δείχνοντας, ουσιαστικά, ότι  οι αρχές των Χριστιανών, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, δεν μπορούν να ταυτιστούν πάντα με τις επιθυμίες των πολιτικών.  

Μια συμβολική κίνηση

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τον ξύλινο σταυρό, στην δέκατη τρίτη στάση της Via Crucis, σήκωσαν τελικά μια Ουκρανή και μια Ρωσίδα νοσηλεύτρια, η Ιρίνα και η Αλμπίνα.

Εργάζονται μαζί σε νοσοκομείο της Ρώμης και μόλις ξέσπασε ο πόλεμος, η Αλμπίνα αγκάλιασε την συνάδελφό της και της είπε πώς νοιώθει μεγάλο πόνο και ντροπή για τα όσα συμβαίνουν. Το κείμενο που θα διαβαστεί απόψε ζητά από τον Κύριο να βοηθήσει να επικρατήσει η ειρήνη και το πνεύμα αδελφοσύνης εκεί, ακριβώς, όπου τις ημέρες αυτές οι βόμβες προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα.

Ο Φραγκίσκος, τέλος, ελπίζει ακόμη να μπορέσει να εισακουσθεί η έκκλησή του να σιγήσουν τα όπλα, με μια πραγματική εκεχειρία, του Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα.

 

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News