Κόσμος Παρασκευή 1/04/2022, 18:19
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Περιμένουμε την συνεργασία της Κίνας στον τερματισμό του πολέμου

Κομισιόν: Περιμένουμε την συνεργασία της Κίνας στον τερματισμό του πολέμου

«Αναμένουμε από την Κίνα, εάν δεν στηρίξει τις κυρώσεις, τουλάχιστον να κάνει ό,τι μπορεί για να μην επεμβαίνει με κανέναν τρόπο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή της με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ, δήλωσε κατά την συνεδρίαση ότι το Πεκίνο ευνοεί τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία με τον δικό του τρόπο και ότι είναι διατεθειμένο να παίξει παραγωγικό ρόλο στις συζητήσεις. Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, ο Κινέζος πρόεδρος Σι σχολίασε ότι είναι «βαθιά λυπηρή».

Από τα σχόλια που έγιναν στη συνέχεια από τους Ευρωπαίους αξιωματούχος, δεν κατέστη σαφές εάν υπήρξε κάποια δέσμευση από την κινεζική πλευρά. Ωστόσο, ξεκάθαρο ήταν το αίτημα της Ε.Ε. για βοήθεια από την Κίνα στον τερματισμό του πολέμου. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος συναντήθηκε ξεχωριστά μέσω τηλεδιάσκεψης με τους Κινέζους αξιωματούχους, δήλωσε χαρακτηριστικά: «η Κίνα δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Ρωσία».

Τι συζητήθηκε εκτός του πολέμου

Εκτός από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο στην συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της παγκόσμιας εκστρατείας εμβολιασμού με την στήριξη και της Ε.Ε. και της Κίνας. Επίσης, τέθηκε στο τραπέζι το θέμα των εμπορικών τους σχέσεων.

Από την ψηφιακή σύνοδο της ευρωπαϊκής και της κινεζικής πλευράς, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της φον ντερ Λάιεν στο Twitter, προέκυψε ότι η Κίνα οφείλει:

  • να καταργήσει τα αδικαιολόγητα εμπορικά μέτρα κατά της Λιθουανίας
  • να άρει τις κυρώσεις κατά βουλευτών
  • να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες ανησυχίες όσον αφορά τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, ιδίως στην Xinjiang
  • να βελτιώσει την πρόσβαση και τις συνθήκες για τις εταιρείες της Ε.Ε. στην κινεζική αγορά

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε συναγερμό για πυρηνική επίθεση η Ευρώπη: Στοκάρει χάπια ιωδίου

Σύνοδος ΕΕ-Κίνας: Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να αποτρέψουν το Πεκίνο να βοηθήσει τη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News