Κόσμος Κυριακή 20/03/2022, 19:23
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Δεσμεύθηκε για αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

Κίνα: Δεσμεύθηκε για αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

Τη δέσμευση ότι η χώρα του «θα κάνει τα πάντα» για να αποκλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρέσβης στης Κίνας στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα ο Κιν Γκανγκ υποστήριξε ότι η σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος.

Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ για συνέπειες εάν η Κίνα υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Σι την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης που είχε με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θέλει τον πόλεμο.

«Υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την Κίνα στη Ρωσία», δήλωσε ο Κιν στην εκπομπή «Face the Nation» του τηλεοπτικού δικτύου CBS. Η Κίνα δεν στέλνει «όπλα και πυρομαχικά σε κανένα μέρος. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποκλιμακωθεί η κρίση», τόνισε.

Η Κίνα προσπαθεί να εξισορροπήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να εντείνει τη διεθνή πίεση στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενώ το Πεκίνο έχει «πολλά κοινά συμφέροντα» με τη Ρωσία, αυτό «δεν συνιστά κάποια ευθύνη», ανέφερε ο Κινέζος αξιωματούχος. «Η Κίνα είναι μέρος της λύσης, δεν είναι μέρος του προβλήματος». Μάλιστα όπως υπογράμμισε, ο Κινέζος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν μετά την εισβολή, τον προέτρεψε να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν η Κίνα θα καταδικάσει την εισβολή, απάντησε: «Μην είμαστε αφελείς, η καταδίκη δεν λύνει το πρόβλημα. Θα εκπλαγώ αν η Ρωσία υποχωρήσει αν την καταδικάσουμε». Αντιθέτως όπως δήλωσε, η χώρα του θα συνεχίσει να προτρέπει για ειρηνευτικές συνομιλίες. 

Η συνομιλία μεταξύ του Σι και του Μπάιντεν ήταν «ειλικρινής, βαθιά και εποικοδομητική», σύμφωνα με τον Τσιν. 

Νωρίτερα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ περιέγραψε την επικοινωνία ως «εξαιρετικά ειλικρινής». 

«Καταστήσαμε σαφή τη θέση μας στους Κινέζους», δήλωσε στην εκπομπή «State of the Union» του ειδησεογραφικού δικτύου CNN. «Βρίσκονται σε άβολη θέση».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News