Κόσμος Παρασκευή 1/04/2022, 16:48
ΚΟΣΜΟΣ

Σε συναγερμό για πυρηνική επίθεση η Ευρώπη: Στοκάρει χάπια ιωδίου

Σε συναγερμό για πυρηνική επίθεση η Ευρώπη: Στοκάρει χάπια ιωδίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αρχίσει να κάνει αποθέματα σε προστατευτικό εξοπλισμό και φάρμακα για να ενισχύσει τις άμυνες της σε περίπτωση χημικών, πυρηνικών ή βιολογικών περιστατικών.

Επικαλούμενο ευρωπαϊκά έγγραφα και άτομα που έχουν γνώση του θέματος, το Reuters αποκαλύπτει ότι η διαδικασία συγκέντρωσης αυτών των αποθεμάτων θα κρατήσει εβδομάδες, ενδεχομένως και μήνες, με σκοπό να ενισχύσει τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό και τις χώρες συμμάχους, όπως η Ουκρανία.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα συλλεχθούν είναι εξοπλισμός απολύμανσης, γάντια, μάσκες και άλλα υλικά για τη χημική, βιολογική και πυρηνική άμυνα.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανησυχία που έχει δημιουργήσει η διαμάχη στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο έγγραφα από δύο συναντήσεις των Ευρωπαίων ειδικών για την υγεία, οι οποίες έλαβαν χώρα τον Μάρτιο.

Κατά τις συναντήσεις αυτές, η Γαλλία – η οποία έχει την προεδρία της Ευρώπης αυτή την περίοδο – ζήτησε να καταρτιστεί ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη διανομή χαπιών ιωδιούχου καλίου, το οποίο βοηθά όσους έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την Κομισιόν και η οποία γνωστοποιήθηκε σε συνάντηση που έγινε στις 16 Μαρτίου, περίπου 20 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη αποθέματα σε χάπια ιωδίου.

Κάποιες από τις χώρες της Ευρώπης είχαν ήδη αποθέματα σε τέτοια χάπια. Για παράδειγμα, η Λιθουανία τα είχε μοιράσει πέρσι σε όσους μένουν κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, καθώς τότε είχε ανοίξει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Άστραβετς. Τον προηγούμενο μήνα, έδωσε σε όλο της τον πληθυσμό.

Αντίστοιχα, η Σουηδία έχει εδώ και δεκαετίες αποθέματα σε χάπια ιωδιούχου καλίου. Τα χάπια αυτά συνήθως μοιράζονται σε κατοίκους περιοχών σε απόσταση έως 100 χιλιόμετρα από πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ιοί και τοξίνες ως όπλα

Μια άλλη ανησυχία είναι και η απειλή της ευλογίας. Η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ, είναι οι μόνες χώρες όπου ο ιός αυτός είναι ακόμη ενεργός.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον χρησιμοποιήσουν» σχολιάζει ο λοιμωξιολόγος Αντονίνο Ντι Κάρο, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει τέραστιο ρίσκο στη χρήση ιών ή βακτηρίων ως βιολογικά όπλα.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι αποθέματα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε εμβόλια ευλογιάς. Ο ιός θεωρείται ότι είχε εξαφανιστεί από το 1980. Αν επανεμφανιστεί, οι νεότεροι δεν θα είναι προστατευμένοι.

Μεγαλύτερος θεωρείται ο κίνδυνος μιας επίθεσης με τοξίνες, όπως η αλλαντική τοξίνη, καθώς είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί από τους επιτιθέμενους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ετσι είναι μια πυρηνική έκρηξη: Η περιγραφή ενός μάρτυρα

Three Mile Island: Το πυρηνικό ατύχημα που στοιχειώνει τους Αμερικανούς

Χάπια ιώδιο καλίου κατά της ραδιενέργειας: Αύξηση 100 φορές στη ζήτηση και 100% στην τιμή

Φαρμακεία: Ξεπουλάει το ιώδιο υπό τον φόβο πυρηνικού πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News