Κόσμος Κυριακή 27/03/2022, 09:32
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ήδη στις 10 μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ήδη στις 10 μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας

Ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, έχει προκληθεί μία από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις στην σύγχρονη ιστορία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, 3,77 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες. Κατά το Pew Research Center, πρόκειται για την έκτη μεγαλύτερη προσφυγική ροή των τελευταίων τουλάχιστον 60 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ο εμφύλιος στη Συρία, με συνολικά 6,88 εκατ. ή 35,1% του πληθυσμού να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Επίσης, μέχρι και αυτή την εβδομάδα έχει καταγραφεί σχεδόν ίσος αριθμός Ουκρανών προσφύγων με τους Αφγανούς πρόσφυγες στο πρώτο κύμα φυγής από το καθεστώς των Ταλιμπάν το 2001. Συνολικά, σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό των 41.1 εκατ. της Ουκρανίας έχει διαφύγει από τη χώρα περίπου το 9,1%. Σε μερίδιο πληθυσμού, πρόκειται για την 16η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το 1960.

Σημειώνεται ότι σε αναλογία πληθυσμού, η μεγαλύτερη προσφυγική ροή δημιουργήθηκε από τους εμφυλίους στο Αφγανιστάν μεταξύ 1989 και 1996. Σύμφωνα με το Pew Research τουλάχιστον οι μισοί Αφγανοί έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν την χώρα τους, με το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα να συμβαίνει το 1990.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ήδη στις 10 μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας-1

Γράφημα: Pew Research

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί ότι στους πίνακες δεν συγκαταλέγονται όσοι εγκατέλειψαν μεν τα σπίτια τους, αλλά παρέμειναν εντός των εθνικών τους συνόρων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, στην Ουκρανία υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια άτομα, σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού, που έφυγαν από τα σπίτια τους και μένουν σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Ουκρανία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στα 10 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι Ουκρανοί

Μητσοτάκης σε CNΝ: Προσεκτική η Ε.Ε. στις κυρώσεις – Μην βλάψουμε εμάς περισσότερο από τη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News