Κόσμος Παρασκευή 28/01/2022, 15:01
ΚΟΣΜΟΣ

Μοναξιά: Οι πιθανές αιτίες και το κλειδί για την αντιμετώπιση

Μοναξιά: Οι πιθανές αιτίες και το κλειδί για την αντιμετώπιση

Η μοναξιά και οι επιπτώσεις της στην υγεία μας είναι ένα κεφάλαιο που ήταν ανέκαθεν μέρος της ανθρώπινης φύσης, ωστόσο ήρθε ακόμη περισσότερο στο προσκήνιο από την επέλαση της πανδημίας. Επομένως, είναι εξαιρετικά επίκαιρη η έρευνα των ειδικών από τα πανεπιστήμια Harvard, Stanford, Curtin και το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, η οποία ρίχνει φως σε ορισμένες από τις πιθανές αιτίες της μοναξιάς, καθώς και δίνει λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κατ’αρχάς το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να διασαφηνιστεί είναι ότι η μοναξιά διαφέρει από το να είναι κανείς μόνος του.

Ενίοτε πολλοί είναι αυτοί που απολαμβάνουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους, ωστόσο πρόκειται για άτομα που συνήθως γνωρίζουν ότι έχουν έναν σταθερό κοινωνικό περιβάλλον με πιστούς φίλους ή συγγενείς στους οποίους μπορούν πάντοτε να επιστρέψουν.

Όταν, όμως, ο χρόνος που περνά κανείς μόνος δεν είναι πια μία θετική εμπειρία, τότε δημιουργείται το αίσθημα της μοναξιάς.

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ένα ολοκληρωμένο ερωτηματολόγιο σε 501 ενήλικες, εντόπισαν ότι ορισμένες συγκεκριμένες συνήθειες και σκέψεις αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη συναισθημάτων μοναξιάς:

  1. Όταν εστιάζουμε υπερβολικά και σκεφτόμαστε συνεχώς ένα συγκεκριμένο πράγμα
  2. Όταν ρίχνουμε ευθύνες είτε στον ίδιο μας τον εαυτό είτε σε άλλους
  3. Όταν φανταζόμαστε τα πιο καταστροφικά σενάρια εξέλιξης των πραγμάτων
  4. Όταν καταπιέζουμε αρνητικά συναισθήματα
  5. Όταν απομακρυνόμαστε συνειδητά από κοινωνικές επαφές
  6. Όταν αρνούμαστε να δεχτούμε συναισθηματική στήριξη

Το κλειδί για την αντιμετώπιση της μοναξιάς

Οι ερευνητές προσέφεραν μία αισιόδοξη νότα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει τρόπος για την αντιμετώπιση της μοναξιάς. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η ενδοσκόπηση. Συγκεκριμένα, προτείνουν, εάν παρατηρήσετε ότι νιώθετε συχνά μοναξιά, να εστιάσετε στο πώς αντιδράτε όταν σας απασχολεί ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

Για παράδειγμα, εάν τσακωθείτε με κάποιον από το κοντινό σας περιβάλλον ή αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα στη δουλειά, ίσως παρατηρήσετε ότι καταπιέζετε τον θυμό σας ή περνάτε ώρες «παίζοντας» την κατάσταση ξανά και ξανά στο μυαλό σας, αντί να ψάξετε μία λύση.

Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο μπορείτε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι υπάρχουν υγιέστεροι μηχανισμοί για την επίλυση των προβλημάτων. Το πιο απλό και ανώδυνο παράδειγμα είναι να κανονίσετε μία έξοδο με κάποιο κοντινό πρόσωπο και να μοιραστείτε το πρόβλημα μαζί του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: Ανώδυνη θεραπεία χωρίς αντικαταθλιπτικά

Λίγο πριν αποκοιμηθούμε έχουμε τις πιο…δημιουργικές στιγμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News