Life & Arts Πέμπτη 13/01/2022, 19:29
LIFE & ARTS

Λίγο πριν αποκοιμηθούμε έχουμε τις πιο…δημιουργικές στιγμές

Λίγο πριν αποκοιμηθούμε έχουμε τις πιο…δημιουργικές στιγμές

Όσο περίεργο και να φαίνεται κάποιες από τις πιο δημιουργικές μας στιγμές έχουμε αμέσως πριν αποκοιμηθούμε, ένα φαινόμενο το οποίο λέγεται υπναγωγία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το World Economic Forum πρόκειται για κάτι που ήξερε και αξιοποιούσε ο Τόμας Έντισον. Ο Έντισον έπεφτε για ύπνο κρατώντας σβόλους στα χέρια του, ώστε όταν τον έπαιρνε ο ύπνος να ξυπνούσε από τον θόρυβο που έκαναν χτυπώντας στο πάτωμα. Εκείνη τη στιγμή ξυπνούσε και ήλπιζε να μπορεί να θυμηθεί όποιες ιδέες είχε πριν αποκοιμηθεί.

Σύμφωνα με το ακαδημαϊκό περιοδικό Science Advances, ερευνητές προκειμένου να μελετήσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο, πειραματίστηκαν με 103 άτομα, στα οποία έδωσαν ένα γρίφο με έναν κρυμμένο κανόνα.

Έπειτα τους ζήτησαν να ξαπλώσουν για 20 λεπτά με κλειστά τα μάτια. Κάποιοι από αυτούς αποκοιμήθηκαν, άλλοι έμειναν ξύπνιοι και ορισμένοι είχαν μερικά πολύτιμα δευτερόλεπτα υπναγωγίας.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι μόλις το 14% όσων κοιμήθηκαν βαριά βρήκαν τη λύση στο γρίφο σε σχέση με το 30% όσων έμειναν ξυπνιοι και το εντυπωσιακό 83% όσων βρέθηκαν στο μεταβατικό σημείο μεταξύ ύπνου και ξύπνιου.

Στο σημείο μετάβασης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι διεγείρουμε τα ίδια νευρικά δίκτυα με τις στιγμές που είμαστε δημιουργικοί.

Η υπναγωγία συνοδεύεται με ορισμένες εικόνες που θυμίζουν όνειρο, όπου συγχέεται η πραγματική ζωή με τις αναμνήσεις.

Την μέθοδο αυτή αξιοποιούσαν και ο Άλμπερτ Άινσταιν και ο Σαλβαντόρ Νταλί, ώστε να ενισχύουν τη δημιουργικότητά τους.

Η νευρολογική επιστήμη έχει διεισδύσει στην έρευνα του κύκλου REM, όταν βλέπουμε όνειρα, ωστόσο το πεδίο της υπναγωγίας είναι σε μεγάλο σημείο ανεξερεύνητο.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι ο υγιής ύπνος συνδέεται με καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση και διάθεση, ενώ αντίθετα ο κακός ύπνος για παρατεταμένο διάστημα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα στεφανιαίας νόσου και διαβήτη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Η κάνναβη αποτρέπει τη μόλυνση από την Covid-19

Μία ρομποτική βελόνα στη μάχη κατά των εγκεφαλικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News