Κόσμος Δευτέρα 28/02/2022, 11:24
ΚΟΣΜΟΣ

ILO: Η πανδημία στοίχισε 255 εκατ. θέσεις εργασίας το 2020

ILO: Η πανδημία στοίχισε 255 εκατ. θέσεις εργασίας το 2020

Ο ερχομός της πανδημίας το 2020, άλλαξε τα δεδομένα για εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, μόνο το 2020 οι ώρες εργασίας παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 8,8%, μια μείωση που ισοδυναμεί με την απώλεια 255 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Αυτή η απότομη μείωση των ωρών εργασίας είχε άμεσο και αρνητικό αποτέλεσμα στην παγκόσμια οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά περίπου 4,5 % ή σχεδόν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η οικονομική αβεβαιότητα που συνοδεύει την απώλεια εργασίας σημαίνει ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερα. Έτσι οι επιχειρήσεις πωλούν λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες και αρχίζουν να βλέπουν μια απότομη πτώση στα κέρδη. Στη συνέχεια, η κρίση επεκτείνεται στις κυβερνήσεις που εισπράττουν ξαφνικά λιγότερους φόρους, άμεσους και έμμεσους, ενώ την ίδια στιγμή, καλούνται να ξοδέψουν περισσότερα μέσω της επιδότησης της ανεργίας και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων.

Οι κυβερνήσεις απάντησαν σε αυτές τις αρνητικές μακροοικονομικές δυνάμεις με πρωτοφανή τόνωση και οικονομική στήριξη για τους ανέργους. Μόνο τους δύο πρώτους μήνες της πανδημίας, κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο επένδυσαν περισσότερα από 10 τρισ. δολάρια για να διατηρήσουν τις οικονομίες τους όρθιες, ποσό υπερτριπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο που ξοδεύτηκε κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-09.

Πώς η καθοδήγηση στην επαγγελματική μετάβαση μειώνει το βάρος της πανδημίας

Οι μετρήσεις της αγοράς εργασίας δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που τους υποστηρίζουν στην επαγγελματική τους μετάβαση όχι μόνο περνούν λιγότερο χρόνο άνεργοι, αλλά συχνά καλύπτουν νέες θέσεις εργασίας, όπου αμείβονται το ίδιο ή περισσότερο από ότι προηγουμένως.  

Αυτός ο συνδυασμός λιγότερου χρόνου χωρίς εργασία και συγκρίσιμων ή καλύτερων αμοιβών συμβάλλει στη συνολική προσπάθεια προστασίας των εργαζομένων από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Οι υπολογισμοί της LHH έδειξαν ότι για κάθε 1 δολάριο που ξόδεψαν οι εταιρείες επενδύοντας σε υπηρεσίες επαγγελματικής τους μετάβασης το 2020, τα κρατικά ταμεία εξοικονόμησαν έως και 2,60 δολάρια απλώς και μόνο επειδή παρέμεναν λιγότερο χρόνο άνεργοι. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Απασχόλησης (WEC) εκτιμά ότι οι μεταβάσεις από εργασία σε εργασία είναι κατά μέσο όρο, μεταξύ 30 και 50% πιο γρήγορες όταν ο εργαζόμενος έχει λάβει υποστήριξη.

Η αξία υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού δεν περιορίζεται μόνο στον χρόνο επανατοποθέτησής του. Το 90% των υποψηφίων που συμμετείχαν σε προγράμματα της LHH που επικεντρώνονταν γύρω από την επαγγελματική μετάβαση, ήταν σε θέση να βρουν μια καλύτερη δουλειά από ό,τι είχαν πριν, με παρόμοιο ή καλύτερο μισθό και το 81% των υποψηφίων ανέφεραν ότι οι νέες τους θέσεις εργασίας ικανοποιούσαν περισσότερο τους επαγγελματικούς τους στόχους, με αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης και παραγωγικότητας για τους εργοδότες.

Η Κατερίνα Βουρλογιάννη, Talent Development Director, LHH δήλωσε σχετικά «Οι εταιρείες καλούνται να ανταποκριθούν στις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Η αναδιοργάνωση πολλές φορές είναι αναγκαία για το μέλλον των οργανισμών. Το ίδιο αναγκαία όμως είναι και η επένδυση στον άνθρωπο. Αυτό φαίνεται πως το αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο, αναγνωρίζοντας την αξία των προγραμμάτων επαγγελματικής μετάβασης, τα οποία θεωρούνται από τις σημαντικότερες παροχές που μπορούν να προσφέρουν σε εργαζομένους που επηρεάζονται από τις εν λόγω αλλαγές. Για τον εργαζόμενο η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει την επαγγελματική του προσωπικότητα, να αποφύγει την παρατεταμένη ανεργία και να διατηρήσει την απασχολησιμότητά του. Ωστόσο, πέραν από τους εργαζόμενους και τις εταιρείες διακρίνουμε βαθύτερα και ευρύτερα οφέλη συνολικά τόσο για τον κόσμο της εργασίας όσο και για ολόκληρη την κοινωνία».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News