Κόσμος Δευτέρα 21/03/2022, 17:43
ΚΟΣΜΟΣ

Στα 10 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι Ουκρανοί

Στα 10 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι Ουκρανοί

Σχεδόν το ένα τέταρτο του ουκρανικού πληθυσμού της Ουκρανίας, περίπου 10 εκατ. άτομα, έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του λόγω της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των Ουκρανών που καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, Mykhailo Podolyak, εκτιμά πως ο αριθμός των Ουκρανών που έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του φτάνει έως και τα 12 εκατομμύρια. Παρότι η πλειοψηφία αυτών παραμένει εντός των ουκρανικών συνόρων, περίπου 3,4 εκατομμύρια, και ιδίως γυναικόπαιδα και οι γηραιότεροι, έχουν φύγει εκτός χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταλήξει στην Πολωνία.

Ο πόλεμος πλησιάζει τον ένα μήνα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Συνεπώς, αναμένεται πως ο αριθμός των προσφύγων και όσων υποχρεώνονται να καταφύγουν σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας θα αυξηθεί περαιτέρω.

Όσοι έχουν ήδη φύγει από την χώρα, ψάχνοντας προσωρινό καταφύγιο προβλέπεται πως θα προχωρήσουν σε άλλους προορισμούς. Ενδεικτικά, περίπου 500.000 άτομα πέρασαν στην Ρουμανία, ενώ αυτή την στιγμή εξακολουθούν να βρίσκονται στην χώρα περίπου 80.000.

Η Γερμανία συγκεκριμένα προβλέπει πως θα υποδεχθεί έως και 1 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία, περίπου τριπλάσιο αριθμό σε σχέση με την τελευταία εκτίμηση των 340.000. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 225.000 Ουκρανοί είχαν καταφθάσει στην Γερμανία, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ποιος πληρώνει το βαρύτερο τίμημα του πολέμου;

Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα στην ουκρανική κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News