Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 12:39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα στην ουκρανική κρίση

Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα στην ουκρανική κρίση

Η Ελλάδα έχει μειονέκτημα αλλά και πλεονέκτημα σε αυτήν την κρίση, τόνισε στο ελληνοκυπριακό επενδυτικό συνέδριο του Economist στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα, εξαιτίας της υψηλής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, θα επηρεαστεί περισσότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά – λόγω της γεωγραφικής της θέσης – έχει ήδη υλοποιήσει και δρομολογήσει τις επενδύσεις που άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναγκαστούν να κάνουν τώρα στον τομέα της άμυνας». Παράλληλα, επεσήμανε στα συν της Ελλάδας τις ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 
Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, αναγνώρισε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του έχει προγραμματιστεί να αποπληρωθεί σε προσυμφωνημένα σταθερά επιτόκια. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι η επιστροφή της Ελλάδας στα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνοδευτεί από περιορισμένους στόχους που δεν θα εμποδίζουν την ανάπτυξη.
 
Ο ίδιος χαρακτήρισε την κάλυψη του επενδυτικού κενού ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα, η οποία έχει σχεδόν το μισό ποσοστό επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σημείωσε πάντως ότι το κενό έχει αρχίσει να κλείνει, καθώς εν μέσω πανδημίας καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, που έφτασαν το ποσό – ρεκόρ των 40 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Α. Πατέλης: Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News