Κόσμος Τετάρτη 23/03/2022, 23:05
ΚΟΣΜΟΣ

Ζάκερμπεργκ: Το όραμά του για την εργασία του μέλλοντος – Γιατί θα είναι πιο δημιουργική

Ζάκερμπεργκ: Το όραμά του για την εργασία του μέλλοντος – Γιατί θα είναι πιο δημιουργική

Στο όραμα του Μάρκ Ζάκερμπεργκ για το μέλλον, οι περισσότερες μορφές καθημερινής εργασίας θα μπορούσαν να απαιτούν περισσότερη φαντασία.

Σε πρόσφατο επεισόδιο του «Lex Fridman Podcast», που φιλοξενήθηκε από τον επιστήμονα υπολογιστών του MIT, Λεξ Φρίντμαν, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Meta είπε ότι καθώς η σύγχρονη τεχνολογία συνεχίζει να αναπτύσσεται, οι θέσεις εργασίας που εστιάζονται στην τεχνολογία θα κυριαρχούν όλο και περισσότερο στον κόσμο.

«Ένα μέρος αυτού που πιστεύω ότι θα είναι υπέροχο για τη δημιουργική οικονομία και το μετασύμπαν είναι ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι στο μέλλον θα πιάσουν δουλειά κάνοντας δημιουργικά πράγματα σε σχέση με αυτό που νομίζω ότι σήμερα θα θεωρούσαμε παραδοσιακή εργασία ή υπηρεσία», είπε ο Ζάκερμπεργκ.

Η πρόβλεψή του πηγάζει από προσωπική εμπειρία: Όταν έθεσε για πρώτη φορά σε λειτουργία το Facebook το 2004, η κωδικοποίηση «βοήθησε να δημιουργηθεί κάτι χρηστικό», είπε. Τώρα, είπε, παρακολουθεί την κόρη του να κάνει «τέχνη του κώδικα», πληκτρολογώντας εξισώσεις για να δημιουργήσει εικαστικές, καλλιτεχνικές εκφράσεις.

Η ιδέα, είπε ο Ζάκερμπεργκ, δεν είναι ότι κάθε δουλειά του μέλλοντος θα περιλαμβάνει ψηφιακή τέχνη. Αντίθετα, είναι ότι η αυτοματοποίηση ορισμένων βασικών συστημάτων – που επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργούν, για παράδειγμα, εύκολα τέχνη μέσω κώδικα – θα επιτρέψει στους ανθρώπους να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε εργασίες όπως η δημιουργία νέων προϊόντων καθιστώντας παράλληλα τις παλαιότερες διαδικασίες πιο αποτελεσματικές.

Η ιδέα αυτή καθεαυτή δεν είναι ακριβώς νέα. Για χρόνια, οι ειδικοί της τεχνολογίας είχαν προβλέψει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι τελικά σε θέση να αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε κάποιες εργασίες, όπως η σύνταξη βασικού κώδικα.

Αφιερώνοντας λοιπόν λιγότερο χρόνο σε εργασίες, όπως η συλλογή και η οργάνωση δεδομένων, οι άνθρωποι θα μπορούν θεωρητικά να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε ανάλυση και καταιγισμό ιδεών – που απαιτούν έναν τύπο δημιουργικής, κριτικής σκέψης την οποία η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναπαραγάγει.

«Αυτές οι τεχνολογίες που ενισχύουν την αποδοτικότητα είναι φανταστικές για την εξάλειψη της ανάγκης για ανθρώπινη ενασχόληση σε κάποιες εργασίες – επιτρέποντας στους ανθρώπους να επικεντρωθούν περισσότερο στην πνευματική άρση βαρών», έγραψε χαρακτηριστικά στέλεχος της Ernst & Young στην ιστοσελίδα του. 

Αυτή η αλλαγή μπορεί να συμβαίνει ήδη: Η πανδημία της Covid-19 επιτάχυνε την χρήση των ρομπότ στην καθημερινή ζωή σε διόδια, νοσοκομεία και εστίαση στις ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο του 2020, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προέβλεψε ότι η εισαγωγή δεδομένων, η γραμματεία, η λογιστική, η εργασία στο εργοστάσιο και οι θέσεις εργασίας μηχανικού πιθανότατα θα χαθούν από τις μηχανές μέχρι το 2025.

Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να εξαλειφθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Αλλά αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τις 97 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας που εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν από την αναδυόμενη τεχνολογία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

ΙWG: Οι δέκα τάσεις στην αγορά εργασίας για το 2022

Έρχεται η εποχή των «ρόμπο-σάπιενς»: Τι δουλειά θα κάνουν τα δισέγγονά μας;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News