Κόσμος Κυριακή 27/02/2022, 22:04
ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδόν 370.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους

Εκτιμήσεις για έως 4 εκατ. πρόσφυγες

Σχεδόν 370.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους

Σχεδόν 370.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και έχουν καταφύγει στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως εκτίμησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο οποίος πλέον τοποθετεί την εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό των προσφύγων, ως απόρροια της ρωσικής εισβολής, στα 4 εκατομμύρια. Μάλιστα, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ενδέχεται να αγγίξουν τα 7 εκατομμύρια άτομα.  

Σήμερα, στο μεταξύ, συνεδρίασε το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι ενεργοποίησαν την Οδηγία περί Προσωρινής Προστασίας για την αντιμετώπιση των καταστάσεων μαζικής εισροής εκτοπισμένων.  

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τη σχετική πρόταση την προσεχή Πέμπτη, όταν το Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου. Όπως ανέφερε, τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου στήριξαν την ενεργοποίηση της Οδηγίας, αν και ορισμένοι έθεσαν το ερώτημα μήπως είναι πρόωρη μια τέτοια κίνηση. Η διάρκεια ισχύος της Οδηγίας μπορεί να επεκταθεί ως τρία χρόνια. 

Η Γιόχανσον ανέφερε ότι περιλαμβάνονται προβλέψεις «εθελοντικής αλληλεγγύης» στην Οδηγία (μετεγκατάστασης προσφύγων μεταξύ κρατών-μελών). Ορισμένοι υπουργοί, ωστόσο, όπως είπε, ζήτησαν ενισχυμένα μέτρα αλληλεγγύης, ενώ άλλοι εστίασαν στην ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ώστε να θεσμοθετηθεί (μεταξύ άλλων) ένας μόνιμος μηχανισμός για τη μετεγκατάσταση.

Η Γιόχανσον εξέφρασε την ελπίδα η νέα κρίση να αποτελέσει θρυαλλίδα για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο, το οποίο η Κομισιόν παρουσίασε το Σεπτέμβριο του 2020. 

Η Σουηδή επίτροπος επαίνεσε την «εντυπωσιακή αλληλεγγύη» που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι πολίτες προς τους Ουκρανούς. Οι περισσότεροι πρόσφυγες από τη χώρα ως τώρα μένουν με συγγενείς τους, έχοντας τη δυνατότητα παραμονής χωρίς βίζα για 90 μέρες, είπε. Τόνισε όμως ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την 91η μέρα» και για τη μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις ασύλου εκ μέρους των προσφύγων από την Ουκρανία. 

Η Επιτροπή, επίσης, θα υπερ-τριπλασιάσει τους ετήσιους πόρους που διαθέτει για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία (στα 90 εκατομμύρια για το 2022, έναντι περίπου 25 εκατομμύρια ετησίως από το 2014-2021). Αυτή θα είναι η συνεισφορά του κοινοτικού προϋπολογισμού στο επικείμενο κάλεσμα του ΟΗΕ για στήριξη των Ουκρανών προσφύγων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Κρατάει» το Κίεβο, συμφωνία για έναρξη διαλόγου

Ζημιές σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία

Ρωσία – Ουκρανία: Συμφωνία για έναρξη διαλόγου

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο Χάρκοβο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News