Κόσμος Πέμπτη 20/01/2022, 08:23
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Η γυναικεία εκπροσώπηση στα δ.σ. των εταιρειών – Ποια η θέση της Ελλάδας

Ε.Ε.: Η γυναικεία εκπροσώπηση στα δ.σ. των εταιρειών – Ποια η θέση της Ελλάδας

Αύξηση καταγράφηκε πέρυσι στο ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως δείχνουν τα ευρήματα μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού ο οποίος χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ωστόσο όπως τονίζεται στη μελέτη, παρά την αύξηση αυτή, ο προτεινόμενος στόχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του 40% των στελεχών να είναι γυναίκες έως το 2025, δύσκολα θα επιτευχθεί. 

Η γυναικεία εκπροσώπηση σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 35% το 2021 μετά από παρόμοια θετική μεταβολή ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τη μελέτη της ένωσης European Women on Boards (EWOB) με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία ανέλυσε 668 ευρωπαϊκές εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 και στους δείκτες των χωρών από τις οποίες προέρχονται. 

Ο αριθμός των εταιρειών με υψηλές βαθμολογίες στον Δείκτη Ποικιλομορφίας των Φύλων (GDI) του EWOB αυξήθηκε σε 84 από 62 το 2020.

Ως υψηλή βαθμολογία ορίζεται η ένδειξη του σχετικού δείκτη από 0,8 και υψηλότερα, όπου το μηδέν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιο ή σε ανώτερες διοικητικές θέσεις και το 1 ότι υπάρχει κατά 50% εκπροσώπηση.

Η ολλανδική εταιρεία χημικών DSM αναδείχθηκε πρώτη στην κατάταξη με βαθμολογία 1, ενώ η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Admiral παρουσίασε την ισχυρότερη ετήσια πρόοδο, πραγματοποιώντας άλμα από το 0,6 στο 0,94.

Η Γαλλία, η Νορβηγία και η Βρετανία ηγήθηκαν στην κατάταξη της χώρας με GDI περίπου 0,7, ενώ η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και η Πολωνία βρέθηκαν στην τελευταία θέση του πίνακα.

Αργή ήταν επίσης η πρόοδος στις κορυφαίες θέσεις εργασίας: το δεύτερο έτος της πανδημίας, μόνο το 7% των διευθυντικών στελεχών στις εταιρείες ήταν γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη, μετά από άλμα από 4,7% σε 6% μεταξύ του 2019 και του 2020.

Νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία για την ποσόστωση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων στη Ε.Ε., η οποία έχει μείνει στην άκρη από το 2012.

Η πρόταση αυτή καλεί τις εισηγμένες εταιρείες να καλύπτονται τουλάχιστον το 40% των μη εκτελεστικών θέσεων στα διοικητικά συμβούλια από γυναίκες.

«Με τον τρέχον ρυθμό δεν θα είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε το 40% μέχρι το 2025», δήλωσε η Ρόσα Κρισχ-Κούντερλι, πρόεδρος έρευνας και επικοινωνίας στην EWOB.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News