Κόσμος Κυριακή 19/12/2021, 16:58
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Συμφωνία για επιτάχυνση των παραδόσεων του εμβολίου Pfizer

Κομισιόν: Συμφωνία για επιτάχυνση των παραδόσεων του εμβολίου Pfizer

Σε συμφωνία με τις BioNtech και Pfizer έφθασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να επιταχύνει την παράδοση του εμβολίου τους στα κράτη-μέλη, ξεκινώντας εντός λίγων εβδομάδων.

Το α΄ τρίμηνο του 2022, θα παραδοθούν επιπλέον 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου (5 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, 5 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο και 10 εκατομμύρια τον Μάρτιο). Πρόκειται για επιπλέον δόσεις από τις ήδη προγραμματισμένες 195 εκατομμύρια δόσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό παραδόσεων των BioNtech-Pfizer το α΄ τρίμηνο σε 215 εκατομμύρια.

Την περασμένη Πέμπτη, η Επιτροπή συμφώνησε επίσης με τη Moderna για την παράδοση πρόσθετων δόσεων για το ίδιο διάστημα, κάτι που θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τα κράτη-μέλη που έχουν βραχυπρόθεσμη ανάγκη για πρόσθετες δόσεις εμβολίων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, δεδομένης της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους τελευταίους μήνες, ο πλήρης εμβολιασμός και η εισαγωγή ενισχυτικών παραμέτρων παραμένουν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ε.Ε. για την υγεία. Λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη ταχεία αύξηση των λοιμώξεων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, αυτό είναι πιο επείγον από ποτέ.

Η Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τους παρασκευαστές εμβολίων για την περαιτέρω επιτάχυνση της παράδοσης των δόσεων στα κράτη-μέλη, έτσι ώστε ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη έχουν επίσης ενεργοποιήσει μια πρώτη επιλογή για παραγγελία άνω των 200 εκατομμυρίων δόσεων, στο πλαίσιο της τρίτης σύμβασης με τις BioNTech-Pfizer.

Αυτή η παραγγελία καλύπτει επίσης εμβόλια προσαρμοσμένα στη μετάλλαξη Όμικρον, εάν αυτά τα εμβόλια γίνουν διαθέσιμα. Με αυτή τη διαταγή, η Ε.Ε. προετοιμάζεται σε περίπτωση που χρειαστούν προσαρμοσμένα εμβόλια. Οι παραδόσεις αυτών των άνω των 200 εκατομμυρίων δόσεων αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το β΄ τρίμηνο του 2022.

Αυτές οι δόσεις προστίθενται στις 450 εκατομμύρια δόσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2022 βάσει της συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί.

Ο συνολικός αριθμός παραδόσεων από τις BioNTech-Pfizer θα φτάσει τα 650 εκατομμύρια δόσεις το 2022.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News