Κόσμος Τρίτη 25/05/2021, 16:18
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε. : Περιμένει 1 δισ. δόσεις έως τέλη Σεπτεμβρίου – Πόσες θα δωρίσει

Ε.Ε. : Περιμένει 1 δισ. δόσεις έως τέλη Σεπτεμβρίου – Πόσες θα δωρίσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να λάβει πάνω από ένα δισ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες την Τρίτη. Εν τω μεταξύ, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες δεσμεύονται να δωρίσουν τουλάχιστον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου μέσα στο 2021. 

Το έγγραφο, που ετοίμασε η Κομισιόν και το οποίο είδε το Reuters, δείχνει ότι η ΕΕ είναι σίγουρη ότι θα διαθέτει αρκετά εμβόλια για την ανοσοποίηση όλου του ενήλικου πληθυσμού της μέχρι τότε, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ αναμένεται να λάβει 413 εκατ. δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο και άλλα 529 εκατ. στο τρίτο τρίμηνο. Έχει ήδη προμηθευτεί 106 εκατ. εμβόλια στο πρώτο τρίμηνο.

Μέχρι τα τέλη του έτους, η ΕΕ εκτιμάει ότι θα έχει λάβει άλλα 452 εκατ. δόσεις, φτάνοντας συνολικά τα 1,5 δισ.

Οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν εμβόλια από τέσσερις φαρμακευτικές εταιρίες: τις Pfizer-BionTech , την Johnson & Johnson, την AstraZeneca και την Moderna.

Να δωρίσουν 100 εκατ. δόσεις εμβολίων δεσμεύτηκαν οι ηγέτες

Να δωρίσουν τουλάχιστον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε αναπτυσσόμενες χώρες, έως το τέλος του έτους, δεσμεύτηκαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι οι ηγέτες συμφώνησαν για «την επιτάχυνση της μοιρασιάς των εμβολίων, για τη στήριξη των χωρών που έχουν ανάγκη», με δεδομένο ότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Παράλληλα, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Όπως έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι μισοί ενήλικοι στην Ε.Ε. έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News