Κόσμος Τετάρτη 9/02/2022, 21:40
ΚΟΣΜΟΣ

Mακρόν: Δυναμική στροφή στην πυρηνική ενέργεια – Ανακοινώσεις αύριο για το πρόγραμμά του

Mακρόν: Δυναμική στροφή στην πυρηνική ενέργεια – Ανακοινώσεις αύριο για το πρόγραμμά του

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα παρουσιάσει αύριο Πέμπτη τα σχέδιά του για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων σε μία προσπάθεια να βοηθήσει την χώρα να ανταποκριθεί στο στόχο της για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, δήλωσαν αξιωματούχοι του προεδρικού γραφείου.

Η αλματώδης άνοδος στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου που καθοδηγείται από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τις γεωπολιτικές εντάσεις για την Ουκρανία, υπενθυμίζει την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ξένες προμήθειες για την ενεργειακή της ασφάλεια και τα πιεσμένα οικονομικά των νοικοκυριών, των κυβερνήσεων και των εταιρειών. Ταυτόχρονα, η ανάγκη επιβράδυνσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τις μεταφορές, τη θέρμανση και την κατασκευή.

Η Γαλλία πρέπει να αντικαταστήσει ορισμένες γηρασμένες μονάδες πυρηνικής ενέργειας από το 2035, επειδή η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα θα ενισχύσει τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αντλιών θερμότητας και άλλου εξοπλισμού που λειτουργεί με ρεύμα, δήλωσαν αξιωματούχοι από το γραφείο του Μακρόν. 

Η απόφαση του Μακρόν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου αποτελεί πρόκληση για την εγχώρια πυρηνική βιομηχανία, η οποία έχει δυσκολευτεί τα τελευταία χρόνια να προχωρήσει σε νέα έργα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την κρατικά ελεγχόμενη Electricite de France (EDF), η οποία αντιμετωπίζει επίσης τεχνικά προβλήματα σε ορισμένους από τους 56 αντιδραστήρες της.

Ο Μακρόν θα τονίσει επίσης την ανάγκη να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας βραχυπρόθεσμα και να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ο Μακρόν θα παρουσιάσει τα νέα κυβερνητικά σχέδια μετά την επίσκεψη σε εργοστάσιο της General Electric στην ανατολική Γαλλία που κατασκευάζει τουρμπίνες για πυρηνικούς σταθμούς.

Η γαλλική κυβέρνηση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατασκευή, επειδή ένα τέτοιο φιλόδοξο πρόγραμμα απαιτεί από το κράτος οικονομικές συνεισφορές και εγγυήσεις, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Η Γαλλία και η υπερχρεωμένη EDF αντιμετωπίζουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο της σταδιακής αντικατάστασης παλαιότερων αντιδραστήρων στο στόλο της εταιρείας κοινής ωφελείας, που παρέχει πάνω από τα δύο τρίτα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, δήλωσε η αρχή πυρηνικής ασφάλειας τον περασμένο μήνα. Οι περισσότερες από τις 56 μονάδες τέθηκαν σε λειτουργία τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Η απόφαση του Μακρόν υπογραμμίζει τις προκλήσεις στην ενεργειακή μετάβαση. Ανάγκασε την EDF να κλείσει τους δύο παλαιότερους αντιδραστήρες της το 2020 και δεσμεύτηκε στην αρχή της θητείας του να κλείσει 12 ακόμη έως το 2035 για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια. Στη συνέχεια, άφησε να εννοηθεί πέρυσι ότι η Γαλλία μπορεί να χρειαστεί να οικοδομήσει περισσότερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τα πυρηνικά της Γαλλίας βάζουν «φωτιά» στις τιμές ρεύματος

EDF: Η κρίση του πυρηνικού κολοσσού δοκιμάζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News