Κόσμος Σάββατο 15/01/2022, 13:43
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τομπιρά υποψήφια για την προεδρία

Γαλλία: Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τομπιρά υποψήφια για την προεδρία

 

Την πρόθεσή της να είναι υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε επίσημα η Κριστιάν Τομπιρά, η οποία έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης υπό την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ, την περίοδο 2012/16.

«Θα είμαι υποψήφια», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Λυών σήμερα Σάββατο. «Συναντιέμαι με Γάλλους, με εσάς, στην καθημερινότητά σας. Πρέπει να αναζωογονήσουμε τη δημοκρατία μας».

Για τις επερχόμενες εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο, ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι έχει το προβάδισμα. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έφερναν στον δεύτερο γύρο ως πιθανή αντίπαλο του Μακρόν την εθνικίστρια Μαρί Λεπέν ή τον επίσης ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ. 

Αυτές οι εκτιμήσεις όμως ανατράπηκαν όταν το κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχρισε ως υποψήφια τη Βαλερί Πεκρές, πρώην υπουργό προϋπολογισμού η οποία τώρα ηγείται της περιφέρειας του Παρισιού. Βάσει κάποιων τελευταίων δημοσκοπήσεων, η Πεκρές προηγείται  της Λεπέν. Για του λόγου το αληθές, η τελευταία δημοσκόπηση της Ifop δίνει ποσοστό 26,5% στον Μακρόν και βραχύ προβάδισμα της Πεκρές με 17%, έναντι 16,5% της Λεπέν.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τομπιρά, είχε δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κατέβει ως υποψήφια στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ότι στόχος της είναι να ενώσει τους Γάλλους που έχουν τεθεί στο περιθώριο.

Από τον αριστερό χώρο της Γαλλίας έχουν θέσει ήδη δηλωθεί υποψήφιοι, από τη σοσιαλίστρια δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό μέχρι τον ηγέτη των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό και τον ακροαριστερό βετεράνο Ζαν-Λικ Μελανσόν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News