Κόσμος Τρίτη 16/11/2021, 17:55
ΚΟΣΜΟΣ

Quirinal: Μακρόν και Ντράγκι φέρνουν πιο κοντά Γαλλία και Ιταλία

Υπογράφουν διμερή συμφωνία συνεργασίας

Quirinal: Μακρόν και Ντράγκι φέρνουν πιο κοντά Γαλλία και Ιταλία

Συμφωνία συνεργασίας θα υπογράψουν την επόμενη εβδομάδα οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γαλλίας, Μάριο Ντράγκι και Εμανουέλ Μακρόν, αντίστοιχα, σε μια ένδειξη σύγκλισης των δύο ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες σπεύδουν να καλύψουν τη θέση της Άγκελα Μέρκελ στο πολιτικό γίγνεσθαι. 

Η συνθήκη, η οποία θα φέρει το όνομα «Quirinal» (από το προεδρικό παλάτι της Ρώμης, όπου θα υπογραφεί), θα περιλαμβάνει την τόνωση της βιομηχανικής και της στρατηγικής συνεργασίας, αντανακλώντας τη συνθήκη του Ελιζέ, η  οποία είχε συναφθεί το μακρινό 1963. 

Οι διαπραγματεύσεις Ρώμης – Παρισιού είχαν ξεκινήσει από το 2018. Ωστόσο, η ανάδειξη του Τζουζέπε Κόντε στον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας «τρέναρε» κάπως τις εξελίξεις, με την τότε ιταλική κυβέρνηση να αμφισβητεί το όραμα του Μακρόν για μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση. 

Ωστόσο, οι σχέσεις του Γάλλου προέδρου με τον νυν πρωθυπουργό της Ιταλίας θεωρούνται κάτι περισσότερο από άριστες, με τους δύο άνδρες να τρέφουν αμοιβαίο σεβασμό. 

Η υπογραφή του συμφώνου, μάλιστα, συνδέεται άρρηκτα και με την αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την πολιτική σκηνή της Ευρώπης και της Γερμανίας (συνταξιοδοτείται μόλις συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση), κάτι το οποίο δημιουργεί χώρο στις Γαλλία και Ιταλία να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη Γηραιά Ήπειρο. 

Η συνθήκη «Quirinal» θα εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, από την οικονομία και τη διπλωματία έως τη βιομηχανία και την άμυνα.  

Εξάλλου, οι δύο χώρες έχουν ήδη αναπτύξει μια κοινή στρατηγική σε επίπεδο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ζητώντας τη διατήρηση των υποστηρικτικών μέτρων και συγκροτώντας ένα ενιαίο μέτωπο εναντίο των «σκληρών» χωρών, όπως της Αυστρίας και της Ολλανδίας.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει η συμμετοχή Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για τη Λιβύη – Ποια η θέση της χώρας

Γαλλική πρεσβεία: Πρωτοφανή επίπεδα συνεργασίας Αθήνας-Παρισιού στην άμυνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News