Business & Finance Κυριακή 23/01/2022, 15:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EDF: Η κρίση του πυρηνικού κολοσσού δοκιμάζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

EDF: Η κρίση του πυρηνικού κολοσσού δοκιμάζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Η «πτώση» της Electricite de France (EDF) δεν είναι μόνο μια πολιτική κρίση για την κυβέρνηση του Παρισιού, αλλά και μια αυξανόμενη οικονομική απειλή για ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ο κολοσσός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, κάποτε έμβλημα εθνικής υπερηφάνειας και αξιόπιστης ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους, έχει γίνει «εφιάλτης» για τους επενδυτές και επιφέρει καίριο πλήγμα στις ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης. Τα τεχνικά προβλήματα σε μερικούς από τους μεγαλύτερους αντιδραστήρες της σημαίνουν ότι η EDF πρόκειται να παράγει τη μικρότερη ποσότητα πυρηνικής ενέργειας σε τρεις δεκαετίες, μειώνοντας τις εξαγωγές της Γαλλίας σε γειτονικές χώρες.

«Το γενικό ζήτημα με τους αντιδραστήρες της EDF οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου μείωση της παραγωγής, η οποία αρχίζει να γίνεται ανησυχητική», δήλωσε ο Nicolas Goldberg, ανώτερος διευθυντής για θέματα ενέργειας στην Colombus Consulting στο Παρίσι. «Θα έχουμε υψηλές τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά για λίγο. Όλοι θα πληρώσουν περισσότερα».

Η Γαλλία βρίσκεται στην καρδιά του ηλεκτρικού δικτύου της Δυτικής Ευρώπης. Για δεκαετίες, ο στόλος των πυρηνικών αντιδραστήρων της ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας της ηπείρου, προμηθεύοντας το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελβετία, το Βέλγιο και τη Γερμανία σε περιόδους αιχμής της ζήτησης.

European electricity prices jump to record levels   

Η χρονική συγκυρία που συμβαίνει αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, επιδεινώνοντας αυτό που ήταν ήδη η πιο σοβαρή ενεργειακή κρίση της Ευρώπης από το πετρελαϊκό σοκ πριν από μισό αιώνα. Οι τιμές του ρεύματος στη Γαλλία είναι τέσσερις φορές υψηλότερες από το συνηθισμένο μέσο όρο για αυτήν την εποχή. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου, αλλά και στη μείωση των προμηθειών ενέργειας. 

«Η γαλλική πυρηνική βιομηχανία βρισκόταν στο προσκήνιο παγκοσμίως, κάτι που δεν συμβαίνει πια», δήλωσε ο Nicolas Leclerc, συνιδρυτής της Omnegy, μιας εταιρείας συμβούλων ενέργειας που εδρεύει κοντά στο Παρίσι.

Η πυρηνική παραγωγή της EDF, η οποία κορυφώθηκε στις 430 τεραβατώρες το 2005, έπεσε στις 335 τεραβατώρες το 2020 όταν η πανδημία επηρέασε την παραγωγή και τη ζήτηση. Αυτή ήταν επίσης η χρονιά που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανάγκασε την εταιρεία να κλείσει οριστικά τους δύο παλαιότερους αντιδραστήρες της για να τηρήσει μια υπόσχεση που είχε κάνει πριν από την εκλογή του το 2017.

Η πυρηνική ενέργεια μειώνεται και αλλού στην Ευρώπη. Η EDF έκλεισε ορισμένους αντιδραστήρες της στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματίσει λόγω άλλων ζητημάτων ασφάλειας, ενώ η Γερμανία θα κλείσει οριστικά τους τρεις εναπομείναντες αντιδραστήρες της μέχρι το τέλος του έτους, αφού έκλεισε άλλους τρεις πριν από μερικές εβδομάδες. Το Βέλγιο θα κλείσει επίσης έναν αντιδραστήρα τον Οκτώβριο και θα σταματήσει τους άλλους έξι αντιδραστήρες μέχρι το τέλος του 2025.

Ταυτόχρονα, αυτές οι χώρες αυξάνουν την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καλύπτοντας το κενό που αφήνουν τα πυρηνικά, αλλά παράλληλα καθιστούν τα ενεργειακά τους συστήματα πιο εξαρτημένα από τις ιδιοτροπίες του καιρού. 

«Η εξάρτηση από τη Γαλλία είναι πιθανό να αυξηθεί με τη Γερμανία να βγαίνει από τον άνθρακα και τα πυρηνικά», δήλωσε ο Johannes Pretel της ελβετικής εταιρείας κοινής ωφελείας Axpo Holding AG. «Αυτό το χειμώνα είχαμε ακόμα όλη μας τη δυναμικότητα, τον επόμενο χειμώνα δεν την έχουμε πια γιατί θα τεθούν εκτός λειτουργίας και οι τελευταίοι πυρηνικοί σταθμοί».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Ο κολοσσός της πυρηνικής που «θυσιάζεται» για να προστατεύσει τα γαλλικά νοικοκυριά

Διχάζει η «οικολογική» πυρηνική ενέργεια

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News