Κόσμος Πέμπτη 27/01/2022, 21:16
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014 – Η αντίδραση των αγορών

Πώς η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014 – Η αντίδραση των αγορών

Οι προειδοποιήσεις για πόλεμο και η τεράστια συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι κάτι που οι επενδυτές έχουν ξαναδεί. 

Η πρόσφατη ένταση αναβίωσε μνήμες από τα πρώτα στάδια της σύγκρουσης που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, με κατάληξη την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία στην Ρωσία και την έναρξη της αιματοχυσίας στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στα ανατολικά της χώρας, η οποία συνεχίζεται ακόμη μέχρι σήμερα.

Απόρριψη της ΕΕ

Το Νοέμβριο του 2013, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας, απέρριψε τους στενότερους δεσμούς με την Ε.Ε. αρνούμενος να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης την παραμονή συνόδου κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο Γιανουκόβιτς πιέστηκε από τη Ρωσία, η οποία στη συνέχεια πρόσφερε στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια ύψους 15 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, διατυπώνονται κατηγορίες ότι οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άργησαν και ήταν και άκαμπτα με τα δικά τους σχέδια για τη διάσωση της οικονομίας της Ουκρανίας.

Beeldbewerking | iStock | Getty Images
Beeldbewerking | iStock | Getty Images

Η απόρριψη του Γιανουκόβιτς έστειλε εξαγριωμένους πολίτες στους δρόμους του Κιέβου. Η αναταραχή διήρκεσε αρκετούς μήνες και οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. Δεκάδες σκοτώθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου 2014, στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, την πιο αιματηρή μέρα των βίαιων διαδηλώσεων.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Γιανουκόβιτς είχε διαφύγει και η πρωτεύουσα είχε πέσει στα χέρια διαφόρων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το επίκεντρο στράφηκε στην Κριμαία, μια χερσόνησο στα νότια της χώρας, όπου κατοικεί ρωσική πλειοψηφία, όπου είχε την έδρα του ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Πούτιν έστειλε τον στρατό του στα σύνορα της Ουκρανίας για μια απροσδόκητη στρατιωτική άσκηση και μαχητικά αεροσκάφη κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ρωσίας τέθηκαν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, ένοπλοι κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στην Κριμαία και στη συνέχεια ανέλαβαν τον έλεγχο δύο αεροδρομίων της Κριμαίας την επόμενη μέρα.

Αναταραχή στις αγορές

Το ράλι της Wall Street ξεθώριασε το απόγευμα της Παρασκευής μετά τις φήμες για ρωσική στρατιωτική δράση. Εκείνη την εβδομάδα, επίσης, το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ και σε χαμηλό πέντε ετών έναντι του δολαρίου. Το γρίβνα της Ουκρανίας είχε ήδη καταρρεύσει υπό τους φόβους μιας χρεοκοπίας.

Τη Δευτέρα μετά, μετά από ένα Σαββατοκύριακο προετοιμασιών πολέμου στην Ουκρανία, ο γερμανικός DAX – με την έντονη έκθεσή του στο ρωσικό αέριο – υποχώρησε 3,3%, στη μεγαλύτερη πτώση τότε από τον Μάιο του 2012. Οι ρωσικές μετοχές έκαναν βουτιά 10,8% την ίδια μέρα. 

Οι εισηγμένες στη Μόσχα μετοχές της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας MegaFon έκλεισαν με πτώση 11%, ενώ η πετρελαϊκή Rosneft υποχώρησε 4%, η Gazprom 14,5% και η Sberbank 15%. Οι μετοχές των ρωσικών εταιρειών QIWI και Mobile Telesystems επλήγησαν επίσης, με πτώση 11% και 12,6% αντίστοιχα.

Κατά τα άλλα, στις εταιρείες με υψηλή έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία συμπεριλαμβάνονταν η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, η οποία σημείωσε πτώση 5% εκείνη τη Δευτέρα, και η ιταλική UniCredit με πτώση 4,1%.

«Μικροί Πράσινοι Στρατιώτες»

Ο Ρώσος Πρόεδρος αρχικά αρνήθηκε ότι οι στρατιώτες στην Κριμαία – που τώρα είναι γνωστοί ως «πράσινοι άντρες» του Πούτιν – ήταν Ρώσοι στρατιώτες.

Το Μάρτιο, η Κριμαία ψήφισε συντριπτικά υπέρ της αποχώρησης από την Ουκρανία σε ένα δημοψήφισμα που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είπαν ότι ήταν παράνομο και προκάλεσε κυρώσεις.

Στις 21 Μαρτίου, ο Πούτιν υπέγραψε νομοθεσία που ολοκλήρωσε τη διαδικασία απορρόφησης της Κριμαίας στη Ρωσία, αψηφώντας τους ηγέτες της Δύσης, όπως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που έκτοτε δέχθηκαν βαριά κριτική επειδή ήταν πολύ ήπιοι με τη ρωσική εισβολή.

Ο William Hague, τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας «τη μεγαλύτερη κρίση στην Ευρώπη στον 21ο αιώνα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Πακέτο 1,2 δισ. στην Ουκρανία υπό την απειλή σύρραξης με την Ρωσία

Ρωσία – Ουκρανία: Μπορεί μία σύγκρουση να πλήξει ενεργειακά την Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News